Manchester City vyhrál mistrovství světa klubů, ve finále po dvou gólech Alvaréze porazili Fluminense

Fotbalisté Manchesteru City vyhráli mistrovství světa klubů. Ve finále turnaje v Džiddě v Saúdské Arábii dnes porazili brazilský tým Fluminense 4:0. Hlavní postavou byl Argentinec Julián Álvarez, který dal dva góly a Philu Fodenovi přihrál na další. Jedna branka byla vlastní. Od roku 2013 triumfoval už pojedenácté v řadě vítěz evropské Ligy mistrů. Třetí místo obsadil egyptský tým Al-Ahlí po výhře nad japonskou Urawou Red Diamonds 4:2.

Džidda (Saudská Arábie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Marlon z Fluminense a Julian Alvaréz z Machesteru City ve vzájemném souboji

Fotbalisté Marlon z Fluminense a Julian Alvaréz z Machesteru City ve vzájemném souboji | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Profimedia

Manchester City tak završil úspěšný rok, v němž po Premier League, Lize mistrů, Anglickém poháru a Superpoháru UEFA získal už pátou trofej. Álvarez dal gól v šesti různých soutěžích.

Trenér Pep Guardiola si na pohár pro klubového mistra světa sáhl už počtvrté, tolikrát to nikdo jiný nedokázal. Dvakrát se radoval s Barcelonou a naposledy v roce 2013 s Bayernem Mnichov. Stejně úspěšný je chorvatský záložník Kovačič, který dvakrát vyhrál s Realem Madrid a v únoru 2022 s Chelsea, ale nyní hrál jen poslední půlhodinu.

Trenér Fluminense Fernando Diniz, jenž zároveň dočasně vede brazilskou reprezentaci, poslal na hřiště stejnou jedenáctku, která v pondělí nastoupila při výhře nad Al-Ahlí.

Na hrot anglického týmu se postavil Álvarez místo Portugalce Nunese, který hrál úterní semifinále proti Urawě. Norský kanonýr Haaland, o jehož návratu po zranění kotníku se spekulovalo, nebyl znovu ani na lavičce náhradníků.

A byl to Álvarez, kdo jako první udeřil. Uběhlo jen 50 sekund, když vypálil z dálky nizozemský obránce Aké, míč se odrazil od tyče a dobíhající argentinský mistr světa ho v pádu hrudí dopravil do odkryté branky. Její strážce, třiačtyřicetiletý Fábio, se v té chvíli teprve u tyče zvedal ze země.

V 17. minutě mohlo být vyrovnáno. Argentinec Cano si naběhl za obranu, brankář Ederson ho podrazil a polský rozhodčí Marciniak nejprve ukázal na penaltu. Ale šanci Brazilcům vzal předchozí těsný ofsajd. O deset minut později jejich kapitán Nino nešťastně tečoval Fodenovu střelu do vlastní sítě.

Vítězové jihoamerického Poháru osvoboditelů sice bavili diváky technickými kousky, ale vítěz Ligy mistrů jim dával lekci z přímočarosti. Hned po změně stran zabránil Fábio zvýšení náskoku při střele Grealishe a dvou následných šancích Bernarda Silvy.

V 72. minutě však byl proti Fodenově střele z voleje bezmocný. Álvarez pak svůj velký večer uzavřel přesnou střelou k tyči. O čtyři góly vyhrála ve finále jen Barcelona nad Santosem v roce 2011 a i tehdy byl při tom Guardiola.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme