Sudí Paták po kontroverzní penaltě vystoupil z FAČR, Admira i České Budějovice chtějí nové utkání

Rozhodčí Michal Paták po kontroverzní penaltě v nedělním třetiligovém utkání mezi Admirou Praha a „béčkem“ Českých Budějovic (2:1) vystoupil z Fotbalové asociace ČR (FAČR), která ho tím pádem nemůže trestat. Domácí klub zároveň nabídl Dynamu, aby se zápas odehrál znovu. Jihočeši souhlasili, o osudu duelu ale rozhodne patrně na začátku září řídící orgán soutěže po jednání odborných komisí a výkonného výboru FAČR.

Praha (Aktualizováno: 15:32 23. 8. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodčí Michal Paták

Rozhodčí Michal Paták | Zdroj: Profimedia

„Vzhledem ke známým okolnostem utkání FK Admira Praha – České Budějovice B a v zájmu regulérnosti soutěže navrhuje FK Admira Praha anulování výsledku a sehrání nového utkání. Samozřejmě po dohodě s SK Dynamo České Budějovice a řídícím orgánem soutěže,“ napsal Přitasil.

Kontroverzní zápas třetí ligy má dohru. Fotbalová asociace chystá žalobu kvůli podezřelým sázkám

Číst článek

„SK Dynamo České Budějovice souhlasí s návrhem Admiry Praha na opakování utkání, jehož výsledek byl hrubým způsobem ovlivněn ze strany rozhodčího Michala Patáka. Dynamo v zájmu regulérnosti soutěže a v zájmu klubu souhlasí s návrhem na anulování výsledku a sehrání nového utkání a v celé záležitosti se podrobí rozhodnutí orgánů Fotbalové asociace České republiky,“ uvedl českobudějovický klub na webu.

Kontroverzní situace nastala na konci první půle nedělního utkání skupiny A České fotbalové ligy. Českobudějovický Jakub Pařízek očividně čistě obral o míč domácího záložníka Filipa Kouteckého, k překvapení všech aktérů ale Paták odpískal pokutový kop. Z něho v 10. minutě nastavení Miroslav Horák zvýšil na 2:0. Avizovány přitom byly jen tři nastavené minuty.

Trestní oznámení

Záběry sporného momentu se objevily na sociálních sítích a následně zareagovala i Fotbalová asociace ČR.

V úterní tiskové zprávě uvedla, že chystá trestní oznámení na neznámého pachatele, její předseda Petr Fousek podá podnět k etické komisi a případem se také bude zabývat na nejbližším zasedání výkonný výbor.

Patákova reakce

Komise rozhodčích Řídící komise pro Čechy (ŘKČ), pod kterou amatérské soutěže spadají, to považuje za pokus o podvod a v úterý vyřadila Patáka z listiny. Zároveň na něj podala podnět k disciplinární komisi ŘKČ. Bývalý prvoligový sudí ihned zareagoval žádostí o zrušení členství ve FAČR, a na fotbalové půdě tudíž nyní nemůže být potrestán.

Sázková kancelář Fortuna, která je titulárním partnerem soutěže, FAČR sdělila, že zaznamenala nezvyklé množství podezřelých sázek na utkání. Společnost bude informovat ministerstvo financí a chystá trestní oznámení.

Sedmačtyřicetiletý Paták během 13 sezon v první lize odpískal jako hlavní rozhodčí 185 zápasů a na mistrovství Evropy 2016 ve Francii působil jako brankový sudí. V červenci téhož roku ho komise rozhodčích pod vedením Poláka Michala Listkiewicze kvůli několika kontroverzním rozhodnutím vyřadila z listiny pro profesionální soutěže. Poté nastoupil do Příbrami jako sportovní ředitel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme