Rozhodčí Paták už si nezapíská. Komise ho po kontroverzím zápase vyřadila z listiny sudích

Sudí Michal Paták si už v soutěžích Fotbalové asociace ČR nezapíská. Po kontroverzní penaltě, kterou nařídil v osmé minutě nastavení první půle nedělního utkání ČFL mezi Admirou Praha a „béčkem“ Českých Budějovic, ho komise rozhodčích Řídící komise pro Čechy (ŘKČ) vyřadila z listiny pro amatérské soutěže a zároveň jeho případ předala disciplinární komisi ŘKČ. Na tiskové konferenci o tom informoval předseda komise Rudolf Špoták.

Praha (Aktualizováno: 20:34 22. 8. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodčí Michal Paták

Rozhodčí Michal Paták | Zdroj: Profimedia

Paták podle komise v nezvykle dlouhém nastavení první půle chybně nařídil penaltu poté, co českobudějovický Jakub Pařízek ve vápně čistě obral o míč domácího záložníka Filipa Kouteckého. Z pokutového kopu Miroslav Horák v 10. minutě nastavení zvýšil na 2:0, zápas nakonec skončil 2:1. Paták navíc avizoval, že nastaví jen tři minuty a do zápisu o utkání nesprávně uvedl, že druhý gól padl v páté minutě nastavení, což komise považuje za pokus o podvod.

Kontroverzní zápas třetí ligy má dohru. Fotbalová asociace chystá žalobu kvůli podezřelým sázkám

Číst článek

Komise podrobně vyhodnotila videozáznam a zprávu delegáta. Ten uvedl, že Paták do zápisu napsal skutečnosti, které nekorespondovaly s tím, co se dělo na ploše. Na škále hodnocení od šestky do desítky udělil bývalému prvoligovému sudímu známku 6,8 a jeho výkon označil za neakceptovatelný.

Patákovu reakci komise ani vedení FAČR podle Špotáka nemá. "Pro nás i veřejnost byla situace tak evidentní, že vyjádření rozhodčího Patáka pro nás nebylo podstatné," poznamenal Špoták.

„Pochybnosti kolem utkání vnímáme, ale je potřeba na ně koukat jako na celek a ne jen na tu inkriminovanou situaci pokutového kopu. Týká se to třeba i dodržení času utkání a zápisu o utkání. Chceme si shromáždit všechny informace a podle nich rozhodnout na úterním jednání komise rozhodčích,“ řekl před jednáním pro Radiožurnál Sport předseda komise Rudolf Špoták.

Neobvyklé sázky

Zápasem se zabývají i sázkové kanceláře, které přijaly na utkání neobvyklý počet sázek. „Máme poměrně jasné podezření, že to utkání mohlo být zmanipulováno za účelem sázek. Nyní už to řeší naše právní oddělení. Budeme podávat jednak trestní oznámení a také podnět k prošetření na ministerstvo financí,“ řekl pro Radiožurnál Sport mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Pivo před zápasem? Komise rozhodčích vyřadila Orla a Horáka z listiny profesionálních soutěží

Číst článek

Celou situaci řeší i sázková kancelář Tipsport. „Máme celkem dost sofistikovaný systém řízení rizik. V rámci téhle standardní procedury jsme zastavili nabídku sázek v souvislosti v prvním poločasem tohoto utkání,“ vysvětlil mluvčí Tipsportu Václav Sochor.

Paták během 13 sezon v první lize odřídil jako hlavní sudí 185 zápasů a na mistrovství Evropy 2016 ve Francii působil jako brankový sudí.

V červenci téhož roku ho komise rozhodčích pod vedením Poláka Michala Listkiewicze kvůli několika kontroverzním rozhodnutím vyřadila z listiny pro první a druhou ligu, od té figuroval na listině amatérské soutěže. Na jaře byl ze zdravotních důvodů omluven. Rovněž působil v příbramském klubu jako sportovní ředitel.

Podle komise rozhodčích se v nedělním utkání stala ještě jedna chyba. Ve 42. minutě druhý asistent rozhodčího Lukáš Kříž za stavu 1:0 nesprávně odmával ofsajd. Paták si signalizace podle komise všiml pozdě a Jihočeši zakončil akci gólem, který neplatil. Komise to označila za chybu a delegát dodatečně snížil Křížovi známku na 7,9.

lis, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme