Světový rekord Kratochvílové platí už 40 let. ‚Nyní už jsou důležitější body,‘ myslí si bývalá běžkyně

Když vytvořila svůj stále platný rekord, tak Usain Bolt ještě nebyl na světě. Atletka Jarmila Kratochvílová je v čele historických tabulek přesně 40 let a v posledních sezonách se navíc k jejímu globálně ojedinělému výkonu na 800 metrů nikdo výrazně nepřibližuje.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jarmila Kratochvílová během vyhlášení novinářské anketuy Sportovec roku 2022

Jarmila Kratochvílová během vyhlášení novinářské anketuy Sportovec roku 2022 | Zdroj: Profimedia

Jarmila Kratochvílová se v Mnichově teprve potřetí v životě postavila na start závodu na 800 metrů, který zvolili s trenérem Kváčem místo poloviční trati – kvůli lehkým problémům se stehenní svalem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atletka Jarmila Kratochvílová je v čele historických tabulek přesně 40 let.

Na rychlejší čtyřstovce ho nechtěli zbytečně dva týdny před světovým šampionátem ve Finsku namáhat. A byl z toho výkon, který drží v tabulkách mnohem déle než třeba fenomenální skok dálkaře Boba Beamona.

„Když se nějaký závod běží rychle, už mám docela strach. Přeji si, aby to ještě vydrželo. Nicméně ten čas je tu proto, aby se překonal a byl motivací pro ostatní sportovce. Ale upřímně se přiznám, že vždy, když skončí atletická sezona, mám u srdce takový příjemný pocit, že rekord vydržel je tady v Česku,“ povídala Jarmila Kratochvílová při třicetiletém výročí svého rekordu, který je nejstarším světovým maximem v olympijských disciplínách.

V posledních deseti letech se nejvíc času jedna minuta 53 celých 28 setin sekundy přiblížila Jihoafričanka Caster Semenyaová, ale ta po zavedení pravidel hormonální léčby při zvýšené hladině testosteronu nezávodí.

„Já bych řekla, že je absolutně lepší než já,“ říkala Kratochvílová o Jihoafričance, která se k rekordu na 800 metrů přiblížila na rozdíl necelé sekundy. Teď se ale výkonu z roku 1983 žádná atletka výrazněji nepřibližuje a dvojnásobná mistryně světa z Helsinek pro to má jednoduché vysvětlení.

„Závodnice strašně moc závodí. Je spoustu velikých i finančně atraktivních závodů, kterých se zúčastňují. Jsou to desítky akcí v průběhu roku. Myslím, že o světový rekord už tolik nejde, jde spíš o body na Diamantových ligách a velkých závodech, kde se špičkovým atletům už docela dobře platí,“ doplňuje Kratochvílová.

V zimě sice přišla o svůj 41 let starý halový světový rekord v běhu na 400 metrů, když jí překonala Nizozemka Femke Bolová. Prestižnější venkovní maximum na dvojnásobné trati ale drží dál.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme