Arbitráž s Diag Human je u konce. Stát tvrdí, že vyhrál, firma to odmítá

Stát definitivně vyhrál skoro dvacetiletý spor s firmou s firmou Diag Human. Oznámilo to ministerstvo zdravotnictví. Podle jeho právníků, kteří od pátku zkoumají rozhodnutí arbitrů, dává verdikt jednoznačně za pravdu České republice. Tak by tak nemusela firmě platit požadovaných deset miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diag Human - ilustrační obrázek

Diag Human - ilustrační obrázek | Foto: Emanuel Macoun

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němeček z ČSSD jsou analýzy prakticky hotové, ale definitivně je ministerstvo představí a zdůvodní až v pondělí ráno.

„Rozhodčí tribunál označil veškeré právní úkony po roce 2002, tedy včetně údajného požadavku Diag Human ve výši 10 miliard, za neplatné. Pro Českou republiku to znamená, že už firmě Diag Human nic platit nebude,“ uvedl Němeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější vývoj v kauze Diag Human shrnuje redaktorka Lenka Jansová

Podobně to vidí i advokát Tomáš Sokol, jehož kancelář pracuje na rozboru rozhodnutí. Arbitři se podle něj ztotožnili s názorem státu, že o věci bylo už jednou rozhodnuto v roce 2002. Tehdy rozhodčí senát potvrdil, že má stát firmě Diag Human zaplatit 326 milionů korun za poškození dobrého jména. Stát tyto peníze vyplatil.

„Podle mého názoru povinnost, která byla státu uložena předchozím rozhodčím nálezem, tímto fakticky zaniká, protože šlo o přezkumné rozhodnutí. Bylo definitivně rozhodnuto v roce 2002,“ řekl Sokol.

Společnost Diag Human verdikt rozhodců dostala také. Podle sobotního vyjádření ale tvrdí opak, tedy že Česko bude muset platit. Aktuální výsledek přezkumu prý "nepozměňuje ani neodkládá konečný rozhodčí nález, a ten proto nabyl právní moci". Ukončením přezkumného řízení se navíc podle firmy odstranila překážka, kterou zahraniční soudy zdůvodňovaly zamítnutí vykonatelnosti výsledku arbitráže.

Letitý spor o miliardy

V roce 1991 ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy a předběžně vybralo nabídku dánské firmy. Ta ale pak ve výběrovém řízení neuspěla. Tehdejší ministr Martin Bojar jí napsal, že kvůli spojení s nedůvěryhodným českým partnerem. Tím byl právě dnešní Diag Human.

Firma se od té doby pře s Českou republikou o miliardy. V srpnu 2008 stát arbitráž s Diag Human prohrál a byl odsouzen zaplatit firmě 8,33 miliardy korun jako náhradu škody a úroky ke konci července 2007. Vláda se tehdy proti rozhodnutí odvolala.

Diag Human se kvůli svým finančním nárokům začala v roce 2011 obracet na soudy v zahraničí. Řízení zahájila před soudy v USA, Lucembursku, Británii, Rakousku, Švýcarsku a Francii, v posledních čtyřech však neuspěla.

Například francouzský soud se přiklonil k právnímu názoru Prahy, že Diag Human nemůže na Česku vymáhat v exekuci více než osm miliard korun, které byly firmě přiznány v arbitráži, protože daný rozhodčí nález není pravomocný.

ČTK, Lenka Jansová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme