V nových budovách Dětského centra ve Dvoře Králové napodobí běžné domácnosti

Dětské centrum ve Dvoře Králové nad Labem se rozrůstá o nové prostory. Do šesti budov, ve kterých děti poznají běžný život v rodinách a naučí se zvládat každodenní povinnosti, se přestěhují na podzim příštího roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětský pokoj

Dětský pokoj | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Měl by to být přínos, aby se pak děti snadněji adaptovaly v budoucí rodině,“ vysvětlila hlavní účel přístavby ředitelka Dětského centra Zdeňka Malá.

O nový domov s ložnicí, kuchyňkou a sociálním zařízením se bude dohromady s vychovatelkou dělit jen pět lidí. Navržený je tak, aby co nejvíc připomínal běžnou domácnost. „Bude to takový rodinný typ, aby děti měly pocit, že jsou doma, i když nejsou s rodiči,“ řekla jedna ze zaměstnankyň centra Dana Horníková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se změní život dětí v nových domovech zjišťoval Václav Plecháček

Děti, které v současnosti bydlí v pokojích s dvanácti postelemi, v nich na vlastní oči uvidí přípravu jídla nebo praní prádla. Od právě vznikajících prostor si zaměstnanci centra také slibují, že v klidnějším prostředí se s dětmi bude snáze pracovat.

Změny čekají i stávající sídlo. „Místnosti, kde se teď nachází skupina největších dětí, se přemění. Hrací místnost s jídelním prostorem se změní na návštěvní místnost. A druhá místnost se změní na příjmovou ambulanci,“ popsala plánovanou podobu sociální pracovnice Veronika Pourová.

Právě větší návštěvní místnost centrum potřebuje. Když za dětmi přijdou biologičtí rodiče, tráví čas v nevyhovujících podmínkách. „Vždy přijdou ve velkém počtu. Přivedou příbuzné a další děti, pak je tu vždy strašný hluk. Do toho malého prostoru se prostě nevejdou,“ dodala Veronika Pourová.

Potřebných 14 milionů na přestavbu zaplatí Královéhradecký kraj z Regionálního operačního programu Severovýchod.

Dětské centrum ve Dvoře Králové poskytuje ústavní péči. Zázemí v něm nachází i týrané a zneužívané děti a nezletilé matky bez domova.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme