Soud ve Štrasburku podpořil zákon, který zakazuje nošení nikábu na veřejnosti

Soud pro lidská práva ve Štrasburku podpořil francouzský zákon, který nedovoluje muslimkám nosit na veřejnosti nikáb, tedy závoj zakrývající celý obličej kromě očí. Zákon platí od jara 2011. Ve Štrasburku si na něj neúspěšně stěžovala 24letá muslimka. Odhalení tváře na veřejnosti totiž, jak tvrdila, považuje za ponižující.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniele už prý v nikábu ani není horko

Daniele už prý v nikábu ani není horko | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Soud ale její argument neuznal a dal za pravdu státu, který má podle verdiktu právo určovat podmínky společenského soužití. Žena celou dobu vystupovala anonymně, protože se obávala reakce veřejnosti.

Mladá muslimka si stěžovala na zákon jako takový, který jí zakazuje oblékat se, jak chce. V tomto případě do nikábu. Žena tvrdila, že ji k nošení závoje nikdo nenutí a zákon jen porušuje její právo na svobodu vyznání.

Přehrát

00:00 / 00:00

O verdiktu Soudu pro lidská práva informoval ze Štrasburku zpravodaj ČRo Ondřej Bouda

Jenže soudci si všimli toho, že žena podle vlastního vyjádření není důsledná v nošení tohoto závoje a někdy i na veřejnosti chodí s odhalenou tváří, což její pozici významně oslabilo.

Soud rovněž řekl, že skrývání obličeje jde proti humanistickým tradicím Francie, která se navíc pyšní sekularitou, tudíž nechce zvýhodňovat některé skupiny obyvatel jen na základě jejich náboženství.

‘Zakrytá tvář zhoršuje bezpečnost‘

Francouzský zákon specificky nezakazuje nošení tradičních muslimských oděvů - všeobecně říká, že na veřejnosti je zakázané zahalovat si tvář. To znamená, že se vztahuje třeba na lyžařské kukly nebo přilby, které by mohli chtít radikálové využívat při demonstracích, aby skryli svou identitu.

Argumentace je taková, že anonymita plynoucí ze zakryté tváře zhoršuje bezpečnost.

Navíc muslimky ve Francii mají možnost nosit tradiční burku, která zahaluje celé tělo vyjma obličeje. Soud proto dospěl k závěru, že zákon není diskriminační, protože není namířený proti konkrétní skupině.

Za porušení dotyčného zákona může policie ve Francii udělit pokutu až 150 eur. Pokud by se prokázalo, že ženy někdo k nošení zakázaného oděvu nutil, například manžel nebo imám, soud může uložit pokutu až do výše 30 tisíc eur a případně přikázat i účast na kurzech o republikánských hodnotách Francie.

Z policejních statistik ale vyplývá, že zákaz není nijak přísně vymáhán. Za tři roky platnosti zákona se udělené pokuty počítají jen na stovky.

Ondřej Bouda, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme