I den před prezidentskými volbami jsou v Sýrii slyšet zbraně

Syřané zítra půjdou volit prezidenta, ani den před hlasováním však v zemi není klid. Například na předměstí Homsu dnes výbušnina umístěná v automobilu zabila deset lidí. Podle státních médií mohou za útok islamističtí povstalci. Na jiných místech však zase podle povstalců útočila armáda, a i tyto akce si vyžádaly řadu obětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvě syrské vlajky v Homsu

Dvě syrské vlajky v Homsu | Zdroj: ČTK

Favoritem zítřejší volby je dosavadní syrský prezident Bašár Asad. Že ho půjdou volit, neskrývají i někteří lidé, kteří se vrátili do Homsu. Hlavním důvodem je touha po obnovení pořádku.

„Objevují se názory, že k tomu nemuselo vůbec dojít, a to jak z jedné, tak z druhé strany. Někteří říkají, že díky bohu, že armáda vyhnala islamisty,“ přiblížil názory některých navrátilců do Homsu zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Sýrii Robert Mikoláš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v Sýrii přiblížil zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Některé čtvrti Homsu – někdejšího hlavního města syrské revoluce – jsou po dvou letech bojů a měsíců obléhání syrskou armádou výrazně poničené. Třeba pohled na starý Homs připomíná podle Mikoláše záběry poničených měst na konci druhé světové války.

„Je to opravdu obrovská spoušť a je neuvěřitelné, že se sem vůbec někteří lidé vracejí,“ přiblížil Mikoláš. Podle něj musejí navrátilci bydlet v domech bez vody či elektřiny.

Volby se však zřejmě neodehrají v klidu, islamisté totiž vyhrožují útoky. Na ty došlo i dnes. U Homsu vybouchla nálož v automobilu, na místě zůstalo deset mrtvých. „Tedy ta situace na kraji Homsu zůstává stále napjatá,“ hlásil odpoledne Robert Mikoláš.

Ani večer v Damašku, kam se zpravodaj přesunul, nebyla situace klidná, město totiž ostřelovali islamističtí radikálové. „Tady skutečně nevíte, kam to dopadne, kdy to dopadne,“ popsal Mikoláš.

Vláda se podle něj snaží předejít problémům při volbách zejména kontrolami lidí. Alespoň ve větších městech. „Před každým větším městem jsou desítky kontrolních stanovišť, kdy procházíte pečlivou kontrolou,“ přiblížil Mikoláš.

Útoky islamistů na jedné a ofenziva armády na druhé straně přinášejí velké množství civilních obětí.

Třeba v Halabu se podle nové bilance za poslední dva měsíce stalo oběťmi útoků rebelů na vládní pozice celkem přes 280 civilistů. Asi 2000 civilistů, včetně 500 dětí, pak v regionu zahynulo v souvislosti s vládním bombardováním povstaleckých oblastí.

Robert Mikoláš, ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme