NSZ zamítlo stížnost bývalého premiéra Nečase na stíhání v kauze trafik pro exposlance

Nejvyšší státní zastupitelství zamítlo stížnost někdejšího premiéra a bývalého předsedy ODS Petra Nečase na jeho trestní stíhání. Shledalo ji nedůvodnou, potvrdil mluvčí státního zastupitelství Petr Malý. Nečas je obviněn z podplacení tří bývalých poslanců a ze zneužití pravomoci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší státní zastupitelství

Nejvyšší státní zastupitelství | Foto: Zuzana Kopuletá

"Podle závěru NSZ je zahájení trestního stíhání zákonné, dozorující státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci splnil podmínky odpovídající této fázi trestního řízení," uvedl Malý.

Nečasovi se nelíbí, že se jeho kauzou zabývá olomoucké státní zastupitelství místo pražského.

Kauza údajného podplacení někdejších poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS.

Tři bývalí poslanci původně čelili obvinění ze zneužití pravomoci a z přijetí úplatku v podobě příslibu lukrativních míst ve státních firmách.

Jejich trestní stíhání s odvoláním na poslaneckou imunitu zrušil Nejvyšší soud. Na Nečase se ale imunita nevztahuje.

V případu je obviněn nejen Nečas, bývalá šéfka vládního kabinetu Jana Nagyová, nynější Nečasova manželka, ale také někdejší Fuksův náměstek Roman Boček.

Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme