Syřané volí prezidenta. Hlasuje se ale jen v oblastech, které kontroluje vláda

V Sýrii se v šest hodin (SEČ) otevřely volební místnosti. Hlasovat v prezidentských volbách ale mohou jen obyvatelé oblastí ovládaných vládními jednotkami. V zemi panují přísná bezpečnostní opatření. Hlavně na severu, ale i na předměstích metropole Damašku se bojuje. Volí se tu i přes pokračující konflikt a nesouhlas opozice i západních zemí. Minulý týden už mohli na 39 zastupitelských úřadech hlasovat Syřané v zahraničí, a to i v České republice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Současný prezident Sýrie Bašár Asad bude s největší pravděpodobností i tím příštím

Současný prezident Sýrie Bašár Asad bude s největší pravděpodobností i tím příštím | Foto: Robert Mikoláš

Bašár Asad zamyšlený, v slušivém obleku, usmívající se, líbající malé dítě, se slunečními brýlemi i bez nich, v uniformě se všemi vyznamenáními i s orlem, který ho objímá jedním křídlem. Asad všude, kam se podíváš.

„Volím Bašára Asada. Chci silného, mocného prezidenta. Nemáme nikoho jiného než Bašára Asada. Je to doktor, správný muž, má rád lidi a lidi mají rádi jeho. Věřte mi, my ho milujeme.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezidentské volby v Sýrii sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Odpovědi na otázku, koho Syřané chtějí příštích sedm let za prezidenta, jsou stejné, ať se zeptáte v Homsu, Damašku nebo v Malúle, zejména pak pokud mluvíte s křesťany či alavity, tedy příslušníky šiítské sekty, ze které pochází i současná a s největší pravděpodobností i příští hlava státu.

Proti Asadovi sice kandidují ještě dva politici, příslušník tolerované opozice Hasan Núrí a jeho kolega z parlamentu za město Halab Máhir Hadždžar, ale šance mají minimální, navíc jejich plakáty byly vidět pouze v metropoli Damašku a jsou spíše jen do počtu. Někteří Syřané zároveň přiznávají, že ani jinou volbu než Asada nemají.

Současný prezident Sýrie Bašár Asad bude s největší pravděpodobností i tím příštím | Foto: Robert Mikoláš

„Myslíme si, že musíme jít volit, protože když nepůjdeme, tak by nám mohl někdo dělat problémy. Vláda má všechna jména lidí k dispozici a nevíme, zda budou dávat nějaká razítka, aby každý věděl, kdo šel hlasovat a kdo ne,“ neskrývá obavy žena ze starého Homsu, ve kterém se více než dva roky ukrývali opoziční bojovníci i islamisté z Fronty Al-Nusrá.

Asad i na přívěsku

Po mnohaměsíčním obléhání, kdy se centrum třetího největšího města v Sýrii změnilo v hromadu trosek a sutin připomínajících záběry z bombardovaných evropských měst z 2. světové války, převzaly kontrolu nad Homsem vládní jednotky, jejichž příslušníci s obrázkem prezidenta Asada i usínají.

„Volím Asada,“ potvrzuje jeden z vojáků a vytahuje přívěšek s fotografií prezidenta. Další ho má, spolu s šéfem libanonského Hizballáhu, Hasanem Nasralláhem, který pomáhá Asadovým jednotkám v bojích s islamisty a syrskou opozicí, připnutého rovnou na prsou. Právě povstalci ale dnešní volby neuznávají.

„Nejsou legitimní, je to fraška, maškaráda pro mezinárodní společenství. Vysmívají se lidem a lžou celému světu,“ říká jeden z rebelů bojujících proti režimu Bašára Asada. Právě na území kontrolovaných povstalci a islámskými radikály se tak žádné hlasování neuskuteční. K urnám tak určitě nepřijdou asi tři miliony obyvatel z celkového počtu 15 milionů voličů.

Další tři miliony Syřanů pak utekly před pokračujícími boji ze země, například v sousedním Libanonu, kde se nachází na milion syrských uprchlíků, ale mnozí z nich chtějí odjet zpět do rodné země, aby mohli volit. A jejich hlas je jasný už nyní, dají ho Bašáru Asadovi, který pro ně představuje mnohem menší zlo než islámští extrémisté.

Současný prezident Sýrie Bašár Asad bude s největší pravděpodobností i tím příštím | Foto: Robert Mikoláš

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme