Lidé bojkotují nejznámější hotely v Beverly Hills. Na protest proti brunejským zákonům

V americkém Beverly Hills se rozhořel konflikt, ve kterém se střetávají luxusní hotely, brunejská vláda a islámské právo šaría. Hollywoodské hvězdy pobouřilo zavádění zpřísněných zákonů v Bruneji, které mají trestat smrtí nevěru a homosexualitu. Celebrity proto vyzývají k bojkotu hotelů, které v Beverly Hills patří brunejské vládě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé protestující proti zpřísnění  brunejských zákonů před hotelem v Beverly Hills.JPG

Lidé protestující proti zpřísnění brunejských zákonů před hotelem v Beverly Hills.JPG | Zdroj: Reuters

Hotely Beverly Hills a Bell Air patří k pilířům hollywoodské kultury, filmové celebrity jsou s nimi spojené už od počátku 20. století. Zanedlouho by ale mohly zůstat prázdné.

Hvězdy zábavního průmyslu, v čele s komiky Jay Lenem, Ellen DeGeneresovou či podnikatelem Richardem Bransonem, totiž vyzývají k bojkotu podniků, které jsou napojené na brunejskou vládu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Lenky Kabrhelové

Jay Leno před hotelem Beverly Hills během protestu prohlásil, že hvězdy doufají, že brunejská vláda přísné tresty islámského práva šaría zruší.

„Nesouhlasíme s náboženskou netolerancí brunejského sultána a barbarskou a nelidskou politikou jeho vlády, která vyzývá k vraždám homosexuálů a mučení žen," popisuje jedna z účastnic demonstrace.

Nové brunejské zákony zahrnují přísné tresty za údajné náboženské přečiny, včetně propagace jiné víry než islámu. Za nevěru, nebo homosexualitu pak viníkům bude hrozit až trest ukamenováním.

Šaría je systém islámského náboženského práva. Zabývá se běžnými záležitostmi života, jako je politika, ekonomie i sociální věci. Je založena na výkladu islámských náboženských textů, především koránu, tedy svaté knihy islámu, a sunny, což je soubor pravidel, které učil prorok Mohamed. Šaríou se plně řídí Saúdská Arábie, Írán a Somálsko. Dodržování šaríi v těchto zemích kontroluje náboženská policie.

Akce v podnicích, které patří brunejské vládě, už zrušilo několik organizací. Christopher Cowdray, ředitel firmy, která spravuje hotel Beverly Hills, ale vidí kontroverzi z jiné strany.

Investoři ze zemí, které podle něj mají jiné hodnoty než americká společnost, jsou prý realitou globální ekonomiky. Zaměstnanci hotelů pro změnu varují, že se protest nejcitelněji dotkne právě jich.

Brunejský sultanát, stejně jako americká vláda, zatím kauzu nijak nekomentovaly. Mluvčí ministerstva zahraničí Jen Psakiová ale potvrdila, že američtí diplomaté soukromě předali brunejskému vedení zprávy o tom, že Washington je nejnovějšími kroky znepokojen.

Lenka Kabrhelová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme