Soud zamítl nároky Diag Human ve sporu s ČR, firma musí zaplatit 9 milionů

Česká republika zaznamenala další vítězství ve sporu s Diag Human ve Velké Británii. Londýnský obchodní soud totiž rozhodl, že nároky firmy vůči českému státu jsou neoprávněné. Firma vede se státem dlouhodobě spory o mnohamiliardové odškodné za údajně zmařený obchod s krevní plazmou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Obchodní soud v Londýně zamítl veškeré uplatněné nároky Diag Human a vyhověl žádosti České republiky o zrušení soudního příkazu z roku 2011 nařizujícího na základě žádosti firmy exekuci rozhodčího nálezu z roku 2008.

Podle něj měla firma nárok na osm miliard korun a úroky. Česko se ale proti rozhodnutí odvolalo. Firma teď musí ČR uhradit část nákladů.

„Anglický soud uložil firmě Diag Human povinnost zaplatit České republice zálohu na náklady soudního řízení, které přesahují 9 milionů korun,“ řekl Radiožurnálu mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Štoll.

Anglický soud je tak po soudech rakouských, švýcarských a francouzských dalším zahraničním soudem, před kterým Česká republika ve sporu s Diag Human uspěla.

Spory ještě v Lucembursku a v USA

Případ Diag Human sahá do začátku 90. let, kdy české ministerstvo zdravotnictví odmítlo svěřit zpracování krevní plazmy společnosti Čechošvýcara Josefa Šťávy, který pak začal žádat odškodnění za ušlý zisk.

Kauza nakonec skončila u rozhodčího tribunálu a ten v roce 2008 rozhodl, že český stát musí firmě Diag Human zaplatit víc než 8 miliard korun. Stát se ale odvolal. Dnes by se kvůli penále a úrokům jednalo o 11 miliard.

Diag Human ale považuje verdikt za platný. Kvůli svým požadavkům na odškodnění rozjel zahraniční soudy. Snažil se postihnout majetek českého státu na základě montrealské dohody. Týkalo se to například i některých vzácných obrazů zapůjčených do Rakouska. Stát se ale proti tomu bránil a ve druhém kole vždy dosáhl přesně opačného výsledku.

Diag Human vede s Českem spory ještě v Lucembursku a ve Spojených státech.

bre, Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme