Církev, ve které je farářem, má v názvu Mistra Jana Husa. On sám je z Keni a o Velikonocích se nezastaví

Phanuel Osweto je bezesporu jeden z mála farářů Československé církve husitské, který má černou barvu pleti. Možná dokonce jediný. Je tu už deset let a jeho farníci za ním chodí do Husova sboru v Kladně. Teď společně oslavují velikonoční svátky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Phanuel Osweto se narodil v Keni, v Česku studoval teologii

Phanuel Osweto se narodil v Keni, v Česku studoval teologii | Foto: Kateřina Havránková

„Já si myslím, že všichni mě přijímají jako člověka, nikoli jako někoho z Afriky. Co nás tady spojuje, je navíc víra v Ježíše Krista,“ říká Phanuel Osweto. Narodil v Keni, kde studoval střední školu. Československá církev husitská, která v Africe působí, mu před deseti lety nabídla stipendium, a tak šel do České republiky studovat teologii. Farář si ale s tím, kde právě působí, příliš hlavu neláme:

„Boží cesty jsou vždy nevyzpytatelné. Nevím, co bude zítra, a nevěděl jsem ani předtím, než jsem se rozhodl, že tady budu pracovat, že tu zůstanu. A teď zase nevím, jak dlouho tady budu.“

Křesťanům končí na Bílou sobotu půst, opět se rozezvoní zvony

Číst článek

Phanuel Osweto si do Česka z Afriky přivedl i manželku Judy, se kterou má šestiletou dcerku. On i jeho rodina se pravidelně setkává se členy kladenského Husova sboru. Ten čítá asi 300 lidí. Právě o Velikonocích, které jsou nejdůležitějšími křesťanskými svátky, organizuje farář několik setkání s věřícími v budově sboru, mimo kostel.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Phanuele Oswetem natáčela redaktorka Kateřina Havránková

Ačkoli má Phanuel Osweto o Velikonocích spoustu povinností, najde si on i jeho žena Judy čas na české tradice.

„Je to sympatický člověk, na to, že je z Afriky, umí dobře česky. Byli jsme rádi, že máme nového faráře,“ svěřuje se členka Husova sboru Stáňa Seifertová. Lidé se podle ní také často zajímají, jak jde dohromady keňský původ faráře s církví, která má v názvu českého kazatele Mistra Jana Husa.

„Mistr Jan Hus dával velký důraz na to, co by opravdu každý měl slyšet, a to že musíme věřit v pravdu a hájit pravdu, bez ohledu na to, jestli je člověk černý nebo bílý,“ vysvětluje farář.

Phanuel Osweto se narodil v Keni, v Česku studoval teologii | Foto: Kateřina Havránková

Phanuel Osweto sice neumí uplést pomlázku, ale chce si ji rozhodně na velikonoční pondělí koupit. Říká totiž, že když je v cizí zemi, je potřeba se tamním zvykům aspoň částečně přizpůsobit. Navzdory tomu, že jsou vlastně pohanské.

Mladým koledníkům nenalévejte, nabádají odborníci před Velikonočním pondělím

Číst článek

Phanuel Osweto se narodil v Keni, v Česku studoval teologii | Foto: Kateřina Havránková

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme