Západočeská univerzita letos dokončí další dvě z šesti nových výzkumných center

Západočeská univerzita pokračuje s výstavbou nových výzkumných center. Kampus v Plzni na Borských polích se postupně rozšiřuje o špičková pracoviště určená pro vědce a studenty technických fakult. Některá centra už fungují, další jsou před dokončením a poslední z nich bude hotové příští rok. Většinu peněz na stavbu i provoz ústavů získala univerzita z evropské dotace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západočeská univerzita v Plzni

Západočeská univerzita v Plzni | Foto: Západočeská univerzita

Předloni v listopadu otevřela Západočeská univerzita Regionální technologický institut Fakulty strojní s laboratořemi a zkušebnami.

V rámci projektu vzniklo také Centrum nových technologií a materiálů, které může s více než 50 novými přístroji konkurovat významným laboratořím v Japonsku a USA.

Od loňského roku je v provozu také třetí centrum. „Je celouniverzitní, takzvané RIPO – rozšíření informační podpory a vědecké knihovny. V současné době se staví Evropské centrum excelence NTIS neboli Nové technologie pro informační společnost,“ říká rektorka Západočeské univerzity Ilona Mauritzová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových výzkumných centrech ZČÚ informoval reportér Lukáš Milota

Do tohoto centra se přestěhuje Fakulta aplikovaných věd. „To je nová budova fakulty. Stavíme si novou budovou, kde budeme mít laboratoře, výukové prostory. Kopíruje to činnost, kterou provádíme na fakultě. Nová budova se rozdělí na dvě části, jedna bude přísně pro výuku a druhá přísně pro výzkum,“ vysvětluje Dalibor Fiala z FAV.

Studenty tady čeká výuka matematiky, fyziky, informatiky nebo kybernetiky. Výzkumníci budou pracovat na systémech pro řízení strojů nebo správu dat, modelovat procesy v lidském těle nebo vyvíjet materiál, který pokrývá raketoplány.

Šest center vyjde na tři miliardy

Některé dosavadní vědecké výsledky stejně jako celé budované centrum NTIS představuje v současné době hravou formou expozice v plzeňské Techmanii. Podle rektorky Ilony Mauritzové začne centrum NTIS fungovat už za několik měsíců.

„K přestěhování by mělo dojít v době prázdnin. A k zahájení výuky a výzkumných provozů od prvního října nového akademického roku,“ potvrzuje.

Ve stejnou dobu bude hotové také Centrum technického a přírodovědného vzdělávání a výzkumu. Stavba všech šesti center, jejich vybavení a následný provoz včetně platů pro zhruba 500 výzkumníků vyjde na tři miliardy korun.

S financováním pomáhá program EU

Peníze na projekt jdou z velké části z evropského operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Prorektor Západočeské univerzity pro rozvoj a vnější vztahy Josef Basl věří, že špičková pracoviště dodají plzeňskému regionu vědeckou prestiž.

„Jsou to vlastně veřejné prostředky. Ty mají sloužit podpoře veřejných zájmů a v tomto směru to vnímám, že to slouží rozvoji a zaměstnanosti regionu a slouží to zvýšené přidané hodnotě, tedy udržení výkonnosti české ekonomiky,“ vysvětluje.

Rozestavěný je zatím poslední z plánovaných vědeckých ústavů, takzvané centrum RICE. „Regionální inovační centrum elektrotechniky. A to jsme zahájili na konci roku 2013 a mělo by být postaveno do poloviny roku 2015,“ dodává rektorka Ilona Mauritzová. Centrum bude zaměřené například na novou koncepci pohonů a technologií dopravních systémů.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme