O budoucnosti Nákladového nádraží Žižkov bude spolurozhodovat 5 institucí

O pražském Nákladovém nádraží Žižkov bude rozhodovat pět různých institucí. Memorandum o proměně skladů v kulturní a vzdělávací centrum podepsalo ministerstvo kultury, hlavní město Praha, třetí městská část a Žižkov Station Development, což je akciová společnost Českých drah a firmy Sekyra Group.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nákladové nádraží Žižkov v Praze

Nákladové nádraží Žižkov v Praze | Zdroj: ČTK

Pětice subjektů teď musí vybrat zástupce, kteří určí, jakým způsobem budovu zrekonstruují. „Nejtěžší je najít způsob, jak z akciové společnosti České dráhy, která musí vytvářet zisk, převést tu budovu, aby to nezatížilo rozpočet veřejných institucí,“ představil hlavní cíl pracovní skupiny místostarosta Prahy 3 Matěj Stropnický ze Strany Zelených.

Podle něj by mělo mít Nákladové nádraží Žižkov hlavně veřejnou funkci. „Měly by se toho účastnit neziskové externí projekty. Měly by tady být prostory pro menší subjekty, ateliéry, začínající umělce, kteří si budou části budovy pronajímat,“ představuje si místostarosta městské části.

Přehrát

00:00 / 00:00

U podpisu memoranda byla také reportérka Českého rozhlasu Veronika Štefanová

Jižní část pozemků i s nádražím patří společnosti Žižkov station development, což je akciová společnost Českých drah a firmy Sekyra Group.

„Jako akciová společnost nemůžeme někomu jen tak něco převést. My mu to můžeme prodat za tržní cenu, kterou určí znalecký posudek. Proto musíme najít způsob, jak tento objekt vyvázat,“ vysvětluje reálné možnosti nakládání s budovou generální ředitel Českých drah Daniel Kurucz.

„Musíme nalézt optimální spolupráci soukromého a veřejného sektoru. Domnívám se, že by bylo vhodné využít i evropské fondy, tak aby bylo možné tak rozsáhlý projekt revitalizovat v reálním čase,“ plánuje Luděk Sekyra ze společnosti Žižkov station development.

Tisková konference o memorandu k Nákladovému nádraží Žižkov | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Jedním z lídrů rekonstrukce Nákladového nádraží Žižkov bude i ministerstvo kultury. Do průčelí budovy by společně s městkou částí chtělo umístit Národní filmový archiv. Na jeho nové sídlo už ministerstvo vyčlenilo zhruba 350 milionů korun.

„Revitalizace těchto rozsáhlých areálů se váže na finanční podporu. Plánujeme přesun Národního filmového archivu do tohoto areálu, možná i některých dalších institucí,“ potvrzuje ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL.

O podobě instituce, která bude Nákladové nádraží Žižkov spravovat, se bude jednat v následujících měsících. Ideálním řešením je podle účastníků memoranda vytvoření veřejno-právní instituce, která by na provoz mohla využívat podporu z evropských fondů i jiné dotace.

Vojtěch Man, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme