Jeskyně Na Špičáku má další unikát - restaurovanou malbu z 16. století

V jeskyni Na Špičáku na Jesenicku dnes odhalili unikátní malbu z období renesance. Výjev představuje Adoraci Kříže. Na jeho záchraně pracoval v posledních třech letech početný tým odborníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odborníci odhalili v útrobách jeskyně Na Špičáku zrestaurované cenné historické malby

Odborníci odhalili v útrobách jeskyně Na Špičáku zrestaurované cenné historické malby | Zdroj: ČTK

Jeskyně Na Špičáku je z pohledu historiků jedinečnou pokladnicí v oblasti střední Evropy. Důkladný desetiletý průzkum odhalil na 4000 historických nápisů a maleb.

Nejcennější z nich je zobrazení Adorace Kříže z 16. století. Artefakt se ale vlivem podzemního klimatu ze skály vytrácel, a proto se vědci pustili do jeho záchrany.

Přehrát

00:00 / 00:00

Restaurovanou malbu v jeskyni Na Špičáku si prohlédla reportérka Andrea Švubová

„Malba tady je skoro 500 let, takže pokud náš zásah prodlouží její život o řádově desítky nebo stovky let, tak je velmi úspěšný. A to je i cíl té práce - prodloužit život výzdoby, aby návštěvníci měli pro co sem chodit,“ říká restaurátor Martin Dvořák.

Záchrana maleb začala průzkumem a klimatickým měřením. Až pak nastoupili restaurátoři, kteří v podzemí strávili desítky hodin. Vedle klasických metod vyzkoušeli i současný vědecký hit - nanomateriály.

Podle akademické malířky Dominiky Machačové se zdá, že pigmenty budou v podzemí velmi odolné. „Malba vypadá v daném prostředí, za daného klimatu skutečně dobře, konzistentně. Doufejme, že to vydrží alespoň nějakou dobu,“ přeje si.

Jak dodává Martin Dvořák, záchrana renesanční výzdoby v podzemním labyrintu byla pro oba obrovskou výzvou. „U nás nic takového není, takže i z toho důvodu si myslím, že to je další argument pro to, že je nutné se tomu věnovat a dát tomu tu péči, kterou si malba zaslouží,“ uzavírá restaurátor.


Zvětšit mapu

Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme