Palestinský velvyslanec zřejmě držel bombu v rukou, atentát i chybu trezoru policie vyloučila

Výbuch v rezidenci palestinského velvyslance Džamala al Džamála nebyl teroristickým činem a nezpůsobila ho ani nálož v zabezpečovacím systému trezoru. Obě možnosti vyloučili kriminalisté po rekonstrukci události, při které na Nový rok velvyslanec v bytě v pražském Suchdole zemřel. Bombu zřejmě držel v rukou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rezidence palestinského velvyslance v Praze-Suchdole (na snímku 2. ledna).

Rezidence palestinského velvyslance v Praze-Suchdole (na snímku 2. ledna). | Zdroj: ČTK

Policie pracovala s více vyšetřovacími verzemi. Atentát, o kterém mluvila Džamálova dcera Rana, policisté vyloučili hned na začátku vyšetřování. V úvahu ještě přicházelo selhání zabezpečovacího systému trezoru z 80. let.

Podle mluvčí pražské policie Andrey Zoulové ale verzi nepotvrdil vyšetřovací pokus, který kriminalisté v těchto dnech provedli.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyšetřování výbuchu v rezidenci palestinského velvyslance informovala redaktorka Evelyna Kulíšková

„Kriminalisté od začátku pracovali s verzí, že k výbuchu došlo v okamžiku, kdy poškozený neodborně manipuloval s tímto nástražným výbušným systémem. Vyšetřovací pokus kriminalistům ukázal tuto verzi jako nejpravděpodobnější.“

Podle policie měl Džamál výbušninu přímo v rukou nebo na ni mohl neopatrně sáhnout. Výbuch byl tak silný, že velvyslancovi způsobil velmi vážné poranění nejen končetin, ale také hlavy nebo břicha. Po převozu do nemocnice pak zemřel.

Policie zveřejňuje informace kolem výbuchu v Suchdole jen velmi pomalu. Například stále ještě tají, jaká látka v sejfu explodovala.

Spekuluje se o tom, že silnou explozi mohlo způsobit 10 gramů semtexu. To ale Zoulová nechtěla potvrdit. Místo toho řekla, že policie zatím spolehlivě neví, o jakou výbušninu šlo:

„Přestože vyšetřovatelé v tuto chvíli disponují výsledkem znaleckých zkoumání kolegů z kriminalistického ústavu, nadále ještě čekají na další znalecké posudky zejména z oboru pyrotechnika, genetika a chemie."

Ložnice v rezidenci palestinského velvyslance, kde vybuchl trezor | Foto: Evelyna Kulíšková

Další výsledky by vyšetřovatelé mohli mít do několika týdnů. Sami Palestinci nechtěli práci policie komentovat. Tak jako dřív jen řekli, že vyšetřovacímu týmu důvěřují.

„My jsme říkali, že policie vyšetřuje objektivně, odborně s vysokou profesionalitou a my práci policie nechceme komentovat. To nám nepřísluší," říká mluvčí ambasády Nabil El Fahel.

Při nedávném setkání s obyvateli Suchdola palestinský chargé d´áffaires Džadallah Sabatin řekl, že výbuch na palestinské ambasádě byl ‚záhadný‘. Šéf pražské policie Martin Vondrášek to na místě odmítl s tím, že vyšetřování ukazuje na zjevné příčiny. Teď policie jasně mluví o neodborném zacházení s výbušninou.

K tomu se mluvčí Fahel vyjádřil jen velmi stroze: „Říkali, že další vyšetřování bude pokračovat, tak zatím nejsou definitivní závěry."

Znepokojeným sousedům z okolí se ale zástupci palestinské ambasády už omluvili a slíbili, že se nic podobného opakovat nebude.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme