Rodinné domy, nebo servisní místo a myčka? Dilema v Lovosicích vrcholí

V Lovosicích na Litoměřicku se bojuje o jedno z možných míst, kde by mohli lidé stavět rodinné domy. O stejné místo má ale zájem i soukromý investor, který tam chce vystavět servisní místo pro kamiony. Místní ho ale u svých domů nechtějí, bojí zhoršení životního prostředí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osice - volné parcely

Osice - volné parcely | Foto: Martin Karlík

Problém je ve čtvrti Nové Klapý. Tam chce firma Volvo Truck Czech Republic postavit servisní místo a myčku pro kamiony. Místním se to ale nelíbí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O diskusi kolem územního plánu v Lovosicích mluvil Jan Bachorík

„Nám nevadí, že to je Volvo. Nám vadí cokoli, co je průmysl, protože ten má sestupnou tendenci a nikdo nám nezaručí, jak tam to Volvo dlouho bude. A nikdo nám nezaručí, co tam bude potom. Teď máme šanci ovlivnit, co tam bude,“ říká Petr Poborský z občanského sdružení Nové Klapý, které se o změnu v tamní čtvrti snaží.

Se stavbou počítá lovosický územní plán. Ve stejném dokumentu je ale v Novém Klapý i možnost stavby domů. Právě výstavba centra pro kamiony se do územního plánu dostala až po projednání s veřejností, a proto začal dokument zkoumat ústecký Krajský úřad.

Přezkumné řízení

„Pokud město dělá v územním plánu nějakou změnu zásadního charakteru, mělo by ji projednat s veřejností, což se v tomto případě nestalo. A je tu důvodné podezření, že zákon nebyl dodržen. Proto krajský úřad zahájil přezkumné řízení,“ říká Magdalena Hanáčková z krajského úřadu.

Podle lidí z občanského sdružení je také problém v tom, že lovosická radnice dostatečně neodůvodnila námitky společnosti Volvo Truck. Podle lovosické starostky Lenky Lízlové z ČSSD jde mimo jiné o problém s množstvím zeleně, která by měla areál společnosti oddělit od okolní zástavby:

„V tom návrhu, který byl ještě veřejně projednán, bylo padesát procent. Následně společnost Volvo předložila námitku proti tomu. A to už bylo vyhodnoceno jako nepodstatná změna a došlo ke snížení na dvacet procent. V žádném případě jsme nechtěli nikoho poškodit.“

Společnost Volvo Truck nechtěla situaci komentovat, dodržela prý všechny potřebné postupy.

„Náš názor je takový, že jsme splnili všechny zákonné požadavky. Zúčastnili jsme se legislativního procesu, který má svá pravidla a my je respektujeme,“ říká Josef Olmr ze společnosti Volvo Truck Czech republic.

Ústecký krajský úřad musí projednat všechna vyjádření, která k územnímu plánu dostal. Podle toho rozhodne o dalším postupu.


Zvětšit mapu

Jan Bachorík, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme