Mladí Španělé překračují stín svých otců a zvládají domácí práce. Nejen o MDŽ

O španělských mužích se říká, že svým ženám v domácnosti zrovna moc nepomáhají. Zato jsou podle statistik evropskými přeborníky v sezení před televizí. Platí to hlavně o starší generaci mužů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úklid, domácnost, čistota, hygiena, kartáč, houbička

Úklid, domácnost, čistota, hygiena, kartáč, houbička | Foto: FreeDigitalPhotos.net

Mezinárodní den žen připadá na dnešní den i ve španělském kalendáři. Květiny ženám ale povětšinou nikdo nenosí. Připomínka tohoto dne pak probíhá většinou v rovině demonstrací za práva žen či platovou rovnost. S muži to totiž Španělky nemají moc jednoduché.

„Já bych něco i udělal, pomohl, ale má žena mi to nedovolí, do kuchyně mě ani nepustí. Jsem tu jen na to, abych přinesl domů peníze,“ říká pan Angel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se mění ve Španělsku tradiční rozdělení rolí, přibližuje Lubica Zlochová

Podle všeho je Angel typickým zástupcem právě té generace mužů, která doma ani nehne prstem. Aby přistoupil k provozu domácnosti poněkud odpovědněji, musí se zásadně změnit situace. Pokud ale jeho manželka ochoří či vysloveně nezvládá, je ochoten jí pomoci.

Takový přístup mužů je typický zejména pro rodiny, kde žena nechodila do práce a fungovala jen v domácnosti. V takovém případě je i kulturně dán stereotyp, že mužská práce v domácnosti je neakceptovatelná.

„Je to pozůstatek frankismu, kdy žena byla odsouzená k tomu, aby zůstala doma, rodila děti, starala se o manžela. Občas to tak přetrvává a totéž vlastně platí i v sousedním Portugalsku a v Itálii,“ vysvětluje spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělsku Lubica Zlochová.

Mezinárodní den žen se tradičně masově a s láskou slaví i v Rusku

Číst článek

Mladá generace se ale na rozdělení domácích prací dívá jinak. Je to zejména dáno tím, že mladým Španělkám není po chuti obskakovat rodinu na další plný úvazek vedle běžné práce. Mladí také později vstupují do manželství, takže zvyky z období, kdy fungovali sami za sebe, přenášejí pak i do svých rodinných životů.

A tak syn pana Angela je téměř jeho pravým opakem: v domácnosti je natolik zručný, že k domácím pracím svoji manželku téměř ani nepustí.

MDŽ - Mezinárodní den žen | Foto: Michal Jindra

Ľubica Zlochová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme