Podnikatel roku 2013 je na zaměstnance náročný, jde prý ale sám příkladem

Titul Nejúspěšnější podnikatel roku v České republice získal Jiří Hlavatý, který vlastní textilku Juta ve Dvoře Králové nad Labem. Firma zaměstnává přes 2000 lidí a výrobky dodává do celého světa. Majitel přitom nemá ani sekretářku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikatelem roku 2013 se stal majitel největší české textilní společnosti Juta ze Dvora Králové Jiří Hlavatý. Vítěznou trofej převzal z rukou ministra financí Andreje Babiše (vpravo)

Podnikatelem roku 2013 se stal majitel největší české textilní společnosti Juta ze Dvora Králové Jiří Hlavatý. Vítěznou trofej převzal z rukou ministra financí Andreje Babiše (vpravo) | Zdroj: ČTK

Vedoucí oddělení řízení projektu Jan Čeřovský ukazuje jednu z výrobních hal Juty. Vyrábí se tam membrány do šikmých typů střech.

S produkty královedvorské společnosti se ale mohou lidé běžně setkat i v supermarketu – firma vyrábí například síťky, ve kterých se prodává cibule.

Loni měla Juta obrat téměř 6 miliard korun, podstatná část produkce přitom míří do zahraničí. „Třeba tamto je pro švýcarského zákazníka. Tady jsou vidět materiály z celého světa, které u nás firmy objednávají, a my děláme na zakázku podle jejich přání,“ přibližuje Čeřovský další část provozu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do královéhradecké textilky zamířil redaktor Václav Plecháček

Největší zásluhu na tom, že si firma vybudovala skvělé jméno po celém světě, má prý její majitel, podnikatel roku 2013 Jiří Hlavatý.

„Má obrovský tah na branku, má cit, dokáže od stolu rozhodovat věci. A tím, že je rozhodne, jdou věci dopředu,“ vysvětluje Čeřovský.

Podobně mluví i ekonomická ředitelka Juty Marie Čermáková. S Jiřím Hlavatým pracuje dlouhých 18 let, s odpovědí na otázku, jaký její šéf je, proto vůbec neváhá: „Extrémně chytrý, pracovitý, ctižádostivý, nezná slovo překážka. Řekla bych, že sto procent věcí dotáhne do konce.“

Juta Dvůr Králové nad Labem zvýšila za posledních 12 let svůj roční obrat o 170 procent a zaměstnanci si na platech polepšili o 70 procent. Jiří Hlavatý je jako majitel a ředitel na své podřízené náročný, ti ale připouští, že jde sám příkladem.

Jiří Hlavatý do Juty ve Dvoře Králové nastoupil jako strojní inženýr hned po škole v roce 1972. Pro firmu pracuje už 40 let. Dnes řídí 14 továren a přes 2000 zaměstnanců. Firma vydělává hlavně na výrobě geotextilií, hydroizolačních fólií a membrán pro stavebnictví.

„Má z nás největší přehled, takže uznáváme, když nám vytýká nedostatky, když nám říká, že děláme něco špatně. Většinou má prostě pravdu. Ne úplně vždycky, ale když nemá pravdu, tak přizná, že nemá pravdu. Vždycky řekne – ano, udělal jsem chybu,“ upozorňuje Čermáková.

Přestože Jiří Hlavatý vlastní společnost v hodnotě několika miliard korun, nemá ani sekretářku. Při výběru svých nejbližších spolupracovníků pak dává přednost sportovcům. Je totiž přesvědčen, že mají touhu vyhrávat.


Zvětšit mapu

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme