Část horníků v JAR odmítá záchranu, kvůli nelegální těžbě jim hrozí zatčení

Horníci v jihoafrickém ilegálním dole na zlato odmítají záchranu. Bojí se, že je policie po vytažení okamžitě zatkne. Záchranáři zatím vytáhli 21 mužů. Ti vypověděli, že pod zemí bylo asi 200 lidí. Podle posledních informací jich ale může být i o stovku více.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihoafrická republika, Benoni. Záchrana horníků, kteří nelegálně těžili zlato

Jihoafrická republika, Benoni. Záchrana horníků, kteří nelegálně těžili zlato | Zdroj: Reuters

Jakmile horníci pracující v opuštěné šachtě dolu Benoni východně od Johannesburgu zjistili, že jim na povrchu hrozí zatčení, přerušili komunikaci se záchranáři a odmítají se nechat vytáhnout.

Policie horníky po záchraně zatýká, protože pracují v ilegálním dole. Velitel zásahu řekl, že šachta byla zakrytá betonovými deskami, aby se k ní nikdo nedostal. Přesto ji horníci otevřeli a dali se do práce. Vědomě tak museli porušovat zákon.

K potírání takové těžby má stát nejméně dva dobré důvody. Odhaduje se, že kvůli těžbě načerno jihoafrická státní kasa ročně přijde o 500 milionů dolarů. Navíc většina smrtelných nehod se v posledních letech stala právě v ilegálních dolech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění kolem záchrany ilegálních horníků v JAR přiblížil redaktor Ondřej Bouda

Spekuluje se, že za problémy horníků může konkurenční boj mezi ilegálními těžaři. Policie to sice ještě nepotvrdila, ale údajně měl horníkům už v sobotu někdo sebrat žebříky a hodit do šachty velký kámen. Tito lidé zřejmě také uloupili zlato vytěžené ten den a až hlídka, která náhodou jela v neděli okolo, uslyšela volání o pomoc.

Horníkům, kteří odmítají pomoc, prý zatím žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí a vyjednávání s nimi pochopitelně pokračuje. Zpět do podzemí byl poslán jeden z horníků, kterého záchranáři už dostali ven. Potvrzen je také jeden raněný. Do šachty ale už byly spuštěny zásoby potravin a vody a podle úřadů mají horníci i dostatek kyslíku.

Ven se však horníci bez pomoci ovšem nemohou dostat, a kdy se rozhodnou podzemí opustit, není jasné. Bojí se zatčení, dobře vědí, že jim hrozí soud, stejně jako tomu bylo mnohokrát v minulosti. Často jde také o zahraniční dělníky z Mosambiku, Zimbabwe či Lesotha. Záchranáři však varují před tím, že se šachta může kdykoli zhroutit.

Šachtu proto hlídá bezpečnostní služba, aby se nikdo nepokusil o soukromou záchrannou akci. Až si to muži pod zemí rozmyslí, začnou je záchranáři znovu vytahovat a následně je budou policisté zatýkat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci horníků uvězněných v jihoafrickém dole sleduje Robert Mikoláš

Mluvčí jihoafrických záchranářů navíc prohlásil, že pod zemí určitě nejsou stovky lidí, ale „jen" 19, a to ve věku od 19 do 40 let.

Ilegální těžba v Jihoafrické republice není ničím výjimečným, naopak je spíše běžným jevem. Jihoafrické úřady v této souvislosti také přiznávají, že jde často o hru kočky s myší, když prý jeden důl bezpečnostní složky uzavřou a hlídají, horníci se přesunou na jiné, často těžko přístupné místo. Proto v těchto oblastech patrolují policisté i na koních a pomáhá jim vrtulník.

Ilegální těžba, na které se podílejí i ženy, někdy dokonce i s malými dětmi, je ale velmi nebezpečná, mnohdy s fatálními následky. A k tomu všemu mezi sebou soupeří různé skupiny, takže dochází i k vzájemným střetům a napadání.

Výjimkou pak nejsou ani případy, kdy horníci proniknou i do provozovaných dolů.


Zvětšit mapu

Robert Mikoláš, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme