Diváci se shodují, že Rusům se první polovina olympiády podařila

Do druhé poloviny se dneškem přehoupnou zimní olympijské hry v Soči. Organizátorům zatím zásadní věci vycházejí, a tak je dosud provází hlavně spokojenost. Ze Soči to hlásí zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divák hokejového klání v Soči

Divák hokejového klání v Soči | Foto: Mark Humphrey | Zdroj: ČTK

Zimní olympijské hry v Soči dnes mají za sebou přesně polovinu. Pokud si odmyslíme, kolik desítek miliard dolarů stály či jaká je doprovázela korupce, tak se Rusům zatím vyvedly.

Věřte nevěřte, ale z těchto zimních olympijských her mají zatím diváci nadmíru dobrý pocit. Ke spokojeným fanouškům patří i ti čeští.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spokojenost diváků s dosavadním půběhem olympijských her zjišťoval přímo v Soči zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrrouška

„Jsme tady úplně spokojení. Atmosféra super, počasí taky. Myslím si, že to tady vybudovali perfektně. Až na malé nedodělky, ale ty má každá olympiáda," říká jeden z nadšených českých diváků.

Dokonce ani bezpečnostní opatření nikoho tolik neobtěžují.

„Strašili nás, že budeme muset před nimi pustit kamery, ale není to vůbec pravda. Paráda, počasí! Doma prý sněží a tady se opalujeme," dodává další český fanoušek.

Žil jsem čtyři roky v Rusku a za celou dobu jsem nepotkal tolik usměvavých Rusů jako tady na olympijských hrách. Té proměny si všimli i místní.

„Pokud by se všichni Rusové chovali jako tady na olympiádě, taky by Rusko bylo úplně jinou zemí," říká jedna z ruských dobrovolnic.

„Rusové třeba pochopí, že jiní lidé ze světa jsou dobří. Dokonce že i my Američané se špatnou reputací máme dobré srdce," říká Tim z Kalifornie.

Annelies Cook z USA projíždí kolem olympijských kruhů při tréninku biatlonu na Zimní olympijské hry v Soči | Foto: ČTK/AP, Dana Felipe

A snahu Rusů probudit v sobě vstřícnost oceňuje i novinář Milan Tesař, který píše o olympijských hrách knížku. „Všichni se obrovsky snaží, i když to třeba nemají úplně v krvi, pod kůží tu službu jiným. Kromě ubytování, kdy jsem jim vrátil dva rozestavěné pokoje, jsem nezažil nějaký problém. Doprava, všechno funguje," pochvaluje si Tesař.

Ale pozor, ne všichni jsou ze zimních her tak nadšení.

„Mně se jako místní nelíbí hlavně ty vysoké domy, které kvůli olympijským hrám vyrostly a už navždy zakrývají krásný výhled na hory," stěžuje si místní paní.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme