Manažeři Skansky falšovali účetnictví, firmě to zhoršilo hospodářské výsledky

Stavební společnost Skanska se loni propadla do ztráty, a to ve výši téměř 900 milionů. Firma přiznala, že hospodářské výsledky jsou horší i proto, že manažeři jedné z divizí zkreslovali účetnictví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavební firmy

stavební firmy | Foto: Alena Palečková

Skanska bývala jedničkou na českém trhu stavebnictví a než přišla krize, vykazovala více než miliardové zisky.

Ještě předloni to bylo 360 milionů korun čistého zisku. Loňská ztráta tak znamená obrovský propad v hospodaření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situace českého stavebnictví byla tématem rozhovoru s prezidentem Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václavem Matyášem.

„Hlavním důvodem ztráty byly odpisy některých aktiv, které by byly provedeny i v případě, že by nedošlo k neetickému jednání. Můžeme ale potvrdit, že k takovému jednání bohužel v jedné z divizí došlo,“ uvedla mluvčí Skansky Lucie Laňková.

Zaměstnance, kteří výsledky zkreslovali, firma propustila a přijala opatření, aby se to už nemohlo opakovat. Případ zatím Skanska řeší sama, není ale vyloučeno, že se jím bude zabývat policie. Žádné další informace Skanska zatím nechce zveřejnit.

Letos Skanska propouštění neplánuje

Podobně jako většině konkurentů i jí klesají tržby. Loni to bylo ve srovnání s rokem 2012 téměř o čtvrtinu na 12 miliard korun. Příběh Skansky tak ilustruje současnou situaci v českém stavebnictví, které už několik let trápí nedostatek zakázek a jeho výkon klesá - loni to bylo o 8 procent, v roce 2012 o 7 a půl procenta.

Stavební firmy proto také propouštějí zaměstnance, samotná Skanska loni snížila jejich počet zhruba o 350. S propouštěním podle Lucie Laňkové letos nepočítá, ale chce snižovat náklady.

„Hospodaření bychom určitě chtěli vylepšit tak, že se budeme soustředit na program regionalizace, který byl spuštěn v minulém roce, kde se Skanska soustředí na to, aby se opět dostala do regionů. Snižování nákladů plánujeme, žádné propouštění v tuto chvíli v plánu není,“ ujistila mluvčí.

Krácení investičních výdajů

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš upozorňuje, že o nedobré situaci v českém stavebnictví mluví už pátým rokem.

„České stavebnictví je ve srovnání s ostatním zeměmi EU takovou bílou vránou z pohledu špatných výsledků nejenom stavebnictví, ale i vývoje HDP. Ty důvody jsou jasné, za fatální považujeme krácení investičních výdajů. To bylo to nejjednodušší, co mohla Nečasova vláda udělat,“ uvedl.

Určitou šanci na obrat prý vidí v připravovaném programovém prohlášení vlády, v krocích, které by měly pomoci k nastartování růstu stavebnictví.

„Kde je na investice pamatováno. My jsme to diskutovali před volbami s jednotlivými politickými stranami a je tu určitá naděje, která souvisí s tím, jak pružně se koaliční smlouva v oblasti investic začne naplňovat,“ dodal.

Jaroslav Skalický, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme