Do Německa jde až desetkrát víc českého pervitinu. V plechovkách i protézách

Bavoři chtějí více kontrol na hranicích. Hlavně kvůli českému pervitinu, který je v Německu velmi žádaný. Kontroly jsou podle nich účinné. Bavorská policie při nich loni zabavila téměř dvakrát více pervitinu než v roce 2012. Jenže jak se ukazuje, popularitě českého pervitinu policejní hlídky neškodí. Pašované drogy i na ní závislých lidí přibývá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hřensko - zabavené drogy

Hřensko - zabavené drogy | Foto: Policie ČR

„Deliktů, které jsme minulý rok řešili, přibylo,“ říká Thomas Bauer, který šéfuje kriminálce ve Weidenu v bavorském pohraničí.

Přesná čísla ještě nemá. S jistotou ale ví, že německé policisty český pervitin zaměstnává více než dříve.

„Co se změnilo, je objem pašovaných drog. Dříve zákazníci z Německa nakupovali a převáželi pervitin v malém množství. Teď už toho vozí výrazně víc,“ vysvětluje Bauer.

Dříve nacházeli policisté dva až tři gramy, teď objevují 20 až 30 gramů. Místa, kde si Němci drogy kupují, jsou stále tatáž - vietnamské tržnice v pohraničí.

Mezi prvních pět, kde jde pervitin dobře na odbyt, patří i tržnice ve Svaté Kateřině, sedm kilometrů od německých hranic. Stánků tam sice rok od roku ubývá, pervitinový byznys ale jede dál. „Jsou vynalézaví. Vymýšlejí nové způsoby, jak drogu dostat přes hranice,“ poznamenává šéf kriminálky ve Weidenu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V bavorském pohraničí natáčel o pašování pervitinu z Česka Pavel Polák

Pašeráci - zpravidla Němci - využívají poštovní holuby nebo nic netušící řidiče, kterým magnetem na auta připevňují sáčky s pervitinem, které si pak za hranicemi zase odeberou.

Policisté našli pervitin v protézách, v plechovkách od koly nebo v poštovních zásilkách. Jak říká Thomas Bauer, pašeráckých cest je spousta. Stejně jako lidí závislých na této syntetické droze.

Nejpopulárnější asijské tržnice v českém pohraničí, které zásobují pervitinem okolní země, jsou v Chebu, na Folmavě a nově také ve Svaté Kateřině. Podle policejních údajů 87 procent zadržené drogy pochází právě z tržnic u hranic.

„V roce 2010 jsme měli přibližně 30 klientů, kteří byli závislí na pervitinu. Od té doby jejich počet roste. Dnes jich máme přes 120,“ vypočítává Gerhard Krones, který vede v padesátitisícovém Weidenu středisko drogových závislostí.

„Nemyslíš na svoje děti ani na rodinu. Prostě ho chceš za každou cenu. Je ti jedno, že tě chytí policie. Když máš krystal před sebou, nedokážeš říct ne,“ popisuje Martina.

Před rokem se v jedné z bavorských léčeben snažila zbavit mnohaleté závislosti na pervitinu. Dnes je opět ve skutečném světě, sama za sebe. S pervitinem chce přestat. Dobře ale ví, že je stále snadno k mání.

Vietnamská narkomafie vyrábí pervitin ze syntetických látek. Droga může být smrtící

Číst článek

Pervitin ukrytý v plechovce | Foto: Polizeiinspektion Fahndung, Waidhaus

Pavel Polák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme