Ekocentrum v Brništi na Českolipsku poučí děti hravou formou o zemědělství

Přestože nové ekocentrum v Brništi na Českolipsku už nějaký čas funguje, oficiálně se otevře v sobotu dopoledne. Podralský nadační fond, který založilo tamní zemědělské družstvo, pořádá pro školy například exkurze do kravína a v ekocentru pak zábavnou formou dětem vysvětluje, jak se potraviny dostanou až k nim na stůl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Část interaktivní expozice ekocentra v Brništi

Část interaktivní expozice ekocentra v Brništi | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Je to expozice zaměřená na život v kulturní krajině a na zemědělství. Je určena zejména dětem a je dostatečně interaktivní na to, aby to děti bavilo a aby se přirozenou a hravou formou dozvěděly něco o tom, jak se dostávají potraviny na stůl,“ vysvětluje ředitel Podralského nadačního fondu Tomáš Vilím.

„Expozice už je funkční, už tam probíhají výukové programy. Je to součástí větší akce, která se jmenuje Zemědělství žije, kdy děti jednak navštěvují kravín, jednak mají možnost si projít některé zemědělské práce v terénu. Součástí toho programu je tedy také jedna část, která probíhá tady v expozici,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Interaktivní expozici v novém ekocentru si nenechal ujít redaktor Tomáš Mařas

První interaktivní expozice představuje zpracování mléka, další se jmenuje Víš, co jíš. Sestává z řady obrázků, na kterých je například kostkový cukr, lízátko, kráva, slepice, obiloviny, vejce.

„Třeba tady špagety. Z čeho se vyrábějí špagety? Zmáčknete a vidíte – mouka, pšenice… Potom jsou tady otázky. Když odpovíte správně, můžete pokračovat dál,“ ukazuje Kateřina Felingerová. Vstupenky do expozice jsou rozděleny na tři věkové kategorie. S tím souvisí i obtížnost otázek.

Škola zvířecí řeči je další z kvízů. Návštěvník zmáčkne tlačítko vedle reproduktoru, ozve se hlasový projev některého z vyobrazených zvířat, a pokud si návštěvník myslí, že ví, o jakého tvora se jedná, zmáčkne tlačítko pod konkrétním obrázkem zvířete.

Ekocentrum ale nenabízí jen interaktivní expozici o zemědělství a chovu hospodářských zvířat. Konají se tam i výstavy nebo besedy.


Zvětšit mapu

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme