Draci, jednorožci nebo sfingy. Na výstavě ve Francii je k vidění 250 fantastických zvířat

Jednorožci, sfingy nebo draci jsou od minulé středy k vidění na nové výstavě v pobočce muzea Louvre ve městě Lens na severu Francie. Expozice s názvem Fantastická zvířata propojí vědecké poznatky i fantazii, staré mýty i moderní technologie. Na výstavě je na 250 exponátů zapůjčených z několika muzeí, uvedla agentura AFP.

Lens Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po vstupu do muzea návštěvník nejprve spatří mladého draka, který funí a za pomoci vodících nití se pohybuje. Stvoření bylo vyrobeno v roce 2006 ze selátka, ryby a korýše. Jako inspirace posloužily chiméry, které zdobily v 17. století kabinety kuriozit.

OBRAZEM: Súdán v Národním muzeu. Poslední samec nosorožce bílého bude vystavený do konce roku

Číst článek

Výstava se nepokouší o sestavení všeobsahujícího bestiáře, ale představuje fantastická zvířata z různých historických období a civilizací a jejich význam pro tehdejšího člověka. V Mezopotámii, Egyptě a Íránu hybridní stvoření symbolizovala posvátnou úctu člověka k přírodním silám.

Drak s názvem Grand'Goule je symbolem francouzského města Poitiers. Výstava ale také ukazuje, jak křesťanství draky proměnilo v symboly všeho zlého. Ještě převratnější je proměna symboliky jednorožců. Ti byli nejprve znakem mužnosti, poté Ježíše Krista a nakonec se staly symbolem panenství, neboť jen panny tyto tvory mohou ochočit.

V dobách osvícenství jsou fantastická zvířata odsunuta do světa fantazie, ale dál se objevují v umění. Jedna část výstavy v Lens se proto věnuje dílu symbolistického malíře Gustavea Moreaua. Na jeho obrazech a v jeho sochách se sfingy, démoni a mořské panny stávají fantaskními osudovými ženami.

K modernějším vystaveným obrazům patří i Pokušení svatého Antonína od Salvadora Dalího. Z těch starších vyzdvihuje AFP bronzovou mezopotámskou sošku boha démonů větru Pazuzu. „V každé době existuje jakási reakce na racionální, pozitivistické myšlení, která spočívá v navrácení zázračna do světa prostřednictvím literatury, umění a všech prvků každodenního života,“ vysvětluje kurátorka Hélène Bouillonová.

Poslední část výstavy je věnovaná nejmodernějším fantastickým zvířatům. Vystaveny jsou figurky z fantasy hry Dungeons & Dragons a čtenářský koutek nabízí výpravu do světa Letopisů Narnie nebo čarodějnického učně Harryho Pottera. Výstava bude otevřená do 15. ledna.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme