Ve Vatikánu se podařilo vyřešit 500 let starou záhadu. Restaurátoři našli malby umělce Raffaela

Vatikánští restaurátoři zřejmě na letošní rok jen tak nezapomenou. Podařil se jim životní objev. Našli dva obrazy renesančního mistra Raffaela Santiho, které se považovaly za ztracené.

Vatikán Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fontána před bazilikou Svatého Petra ve Vatikánu

Fontána před bazilikou Svatého Petra ve Vatikánu | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Pixabay

Pro upřesnění - nejedná se o obrazy v rámech, ale o nástěnné malby. Raffael, který zemřel v roce 1520 v pouhých 37 letech, na nich pracoval krátce před smrtí v bytě tehdejšího papeže Julia II. 

Hitlerův obraz koupil na blešáku za 75 centů. Teď ho jeho dcera darovala ústavu, který studuje holokaust

Číst článek

Dokončil tři místnosti, kterým se dnes říká Raffaelovy sály a které patří ve Vatikánských muzeích mezi nejnavštěvovanější. Čtvrtou – tu největší – už nestihl a domalovali ji jiní umělci. Aspoň si to odborníci mysleli. Teď ale zjistili, že autorem dvou maleb je ještě Raffael. A že jsou to zřejmě jeho vůbec poslední díla.

Při restaurování místnosti udělali ultrafialové a infračervené fotografie. Zjistili, že obrazy znázorňující alegorické postavy Spravedlnosti a Přátelství jsou na rozdíl od ostatních v místnosti olejomalby. A našli i další stopy. Raffael si pro své obrazy míchal neobvyklé odstíny barev, které při čištění fresek vyšly na povrch.

Hlavní restaurátor Fabio Piacentini si tak je naprosto jistý, že jde o Raffaelovy obrazy. „Jsou to zřejmě úplně poslední dva obrazy, které namaloval. Úplně z nich cítíte mistrovu přítomnost, řekl a dodal, že renesančního mistra prozradily také tahy štětce.

Stanice CNN, která o objevu informovala, mluví o vyřešení záhady staré půl tisíciletí. O obrazech totiž v polovině 16. století napsal známý životopisec renesančních umělců Giorgio Vasari.

Napsal, že Raffael v závěru svého života začal pracovat na dvou alegorických obrazech a že přitom experimentoval s olejomalbou. Díla se dlouho považovala za ztracená, teď se ale ukázalo, že je všichni celou dobu měli před očima.

Restaurátoři úplně nevylučují, že bychom se ve Vatikánu mohli dočkat dalších podobných objevů, přesto to ale považují za málo pravděpodobné. Sídlo papeže přece jenom znají velmi dobře. Jedním dechem ale dodávají, že mají oči otevřené a že podobné objevy jsou na jejich práci to nejkrásnější.

Restaurátoři označují práce v rozhlehlé místnosti za nejnáročnější od rekonstrukce známé Sixtinské kaple. Hotovo by tak měli mít až v roce 2022. Obnova celkem přijde v přepočtu na více než 60 milionů korun. Zajímavostí je, že naprostou většinu těchto nákladů hradí organizace Vatikánští patroni umění. Jejím členem se může stát každý. Není to ale levná záležitost – roční příspěvek představuje v přepočtu asi 13 tisíc korun.

Zdeněk Fučík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme