Davy lidí zahltily van Goghovo muzeum. Toužily získat kartu, kde Pikachu vypadá jako slavný malíř

Amsterdamská galerie se rozhodla přiblížit svou sbírku van Goghových děl mladým lidem. U příležitosti 50. výročí svého založení k tomu využila slavné Pokémony. Návštěvníky mile překvapila tím, že si po zhlédnutí výstavy mohli vyzvednout kartičku Pikachu zdarma. Organizátoři ale zájem lidí podcenili, a velké davy a obavy o bezpečnost je donutily rozdávání karet přerušit. Nadále se prodávají na oficiálních stránkách muzea, ale i aukčních webech.

Amsterdam Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celá akce začala 28. září, kdy van Goghovo muzeum v Nizozemsku přivítalo Pokémony, aby navázalo kontakt s novými generacemi - dětmi i dospělými lidmi. Populární série videoher a symbol japonské popkultury inspirovaly ilustrátory Naoyo Kimura, Sowsow a Tomokazu Komiya k vytvoření šesti napodobenin Van Goghů.

Jedna z ilustrací zobrazovala postavičky Snorlaxe a Munchlaxe, jak okupují malířovu ložnici v Arles. Usměvavý Pikachu v klobouku, vypadající velmi podobně jako van Goghův slavný autoportrét, byl jednoznačně hlavní atrakcí. Informoval o tom španělský deník El País.

Bezpečnost narušena

Den poté byl muzejní obchod plný lidí, kteří doufali, že získají exkluzivní kartu Pikachu zdarma. Velké davy a obavy o bezpečnost však muzeum donutily zrušit rozdávání karet dříve, než se očekávalo. Galerie uvedla, že jich bylo rozdáno méně než 100 000.

„Van Goghovo muzeum a společnost The Pokémon Company International berou bezpečnost návštěvníků a zaměstnanců velmi vážně. Skupinka jednotlivců nedávno vytvořila nežádoucí situaci, která nás vedla k obtížnému rozhodnutí odstranit z muzea propagační kartu Pikachu s šedou plstěnou čepicí,“ uvedla galerie na svých webových stránkách.

Karty budou nyní k dispozici pouze na oficiálních stránkách Pokémon Center společnosti Nintendo pro Velkou Británii, Kanadu a Spojené státy, dokud nebude v roce 2024 do muzejního obchodu dodána nová várka.

Superman i Pikachu. Pražští zdravotníci v kostýmech pomáhali očkovat děti proti covidu. Akce se zopakuje

Číst článek

Začátkem října karty začaly přeprodávat i překupníci přímo před budovou muzea za stovky dolarů. Měly je odradit nainstalované ploty a oznámení muzea, že vzácné karty lze získat i v oficiálních obchodech s Pokémony. Obě opatření však byla málo účinná.

Guinnessův světový rekord

Úspěch s Pokémon kartami měly i aukční a elektronické obchody jako je eBay, přičemž jejich cena se pohybuje kolem 265 dolarů, i více. Vzácné karty a jejich celé sbírky lidé přes internet nekupují poprvé. V roce 2022 byla karta Pikachu Illustrator, na níž Pikachu drží štětec, prodána youtuberovi Loganu Paulovi za 5 275 000 dolarů. Tento exkluzivní nákup byl následně uznán Guinnessovým rekordem.

Pokémoní výstava v muzeu potrvá do 7. ledna. Kromě originálních obrazů si mohou návštěvníci za pomoci návodného videa vyzkoušet nakreslit svého Pikachu. Pro žáky druhého stupně základních a studenty nižšího stupně středních škol van Gogh muzeum připravilo i online vzdělávací materiály. Skrze ně se mimo jiné seznámí s japonskou malbou, kterou malíř obdivoval.

Anna Pálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme