Česko 0:0 Rakousko

Vystavované obrazy ruských mecenášů zůstanou kvůli válce na Ukrajině v Paříži. Na jeden se vztahují sankce

Dva obrazy ze sbírky ruských mecenášů bratrů Morozovových, z nichž jeden patří ruskému oligarchovi a druhý ukrajinskému muzeu, zůstanou kvůli válce na Ukrajině ve Francii. S odvoláním na francouzské ministerstvo kultury to v pondělí uvedla agentura AFP.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Díla byla od září vystavena ve středisku Nadace Louise Vuittona

Díla byla od září vystavena ve středisku Nadace Louise Vuittona | Foto: Riccardo Milani | Zdroj: Reuters

Díla byla od září vystavena ve středisku Nadace Louise Vuittona. Obraz, který patří nejmenovanému ruskému miliardáři, zůstane v Paříži, dokud se na něj budou vztahovat sankce uvalené na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu. Podle zdroje obeznámeného se situací obraz patří jednomu z majitelů ruské investiční skupiny Alfa Group Pjotrovi Avenovi.

Druhé dílo, jehož majitelem je muzeum umění v Dnipru (dříve Dněpropetrovsk), podle ministerstva kultury setrvá na žádost ukrajinských úřadů ve Francii, „do doby, než situace v zemi umožní jeho bezpečný návratů. Portrét Margarity Morozovové namaloval ruský impresionista Valentin Serov.

Solovjov, Simonjanová nebo Kiseljov. Hlavní tváře Putinovy propagandy, na které dopadají sankce

Číst článek

Úřady se v současné chvíli zabývají osudem třetího obrazu, který patří soukromé organizaci spojované s dalším ruským oligarchou, který byl nedávno přidán na sankční seznamy Evropské unie. Stejný zdroj řekl AFP, že oním miliardářem je Vjačeslav Moše Kantor.

Výstava obrazů a uměleckých děl ze sbírky bratrů Morozovových se konala od loňského září do letošního 22. února. Návštěvníci na ní mohli vidět zhruba 200 děl převážně z 19. století ze sbírky, která patřila zámožným ruským sběratelům.

Většina obrazů se nehledě na válku na Ukrajině vrátí ke svým původním majitelům. Mezi nimi jsou převážně významné kulturní instituce v Rusku, například Ermitáž v Petrohradu či Puškinovo muzeum v Moskvě.

Za uspořádáním výstavy stál jeden z nejbohatších Francouzů Bernard Arnault. Podle deníku Le Monde jednal o výstavě sbírky Morozovových přímo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme