Umělec si půjčil 76 tisíc dolarů na obraz. Odevzdal prázdné plátno s názvem Vezmi peníze a uteč

Dánský konceptuální umělec Jens Haaning si nechal půjčit od Muzea moderního umění Kunsten v Aalborgu 76 tisíc dolarů na tvorbu vlastního uměleckého díla. Muzeu ale odevzdal plátno s názvem „Vezmi peníze a uteč“, které bylo úplně prázdné. Umělec nyní musí celý finanční obnos muzeu vrátit.

Aalborg Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz s názvem Vezmi peníze a uteč od dánského umělce Jense Haaninga

Obraz s názvem Vezmi peníze a uteč od dánského umělce Jense Haaninga | Zdroj: Profimedia

Haaning měl v roce 2021 peníze od muzea obdržet, aby vytvořil aktualizované verze dvou svých dřívějších děl pro výstavu o budoucnosti práce. Konkrétně měl pracovat na obrazu, který byl celý naplněný bankovkami, jež měly reprezentovat průměrné roční platy Rakušana a Dána, informuje server CNN. Umělec ale místo toho muzeu zaslal dva prázdné obrazy s názvem „Vezmi peníze a uteč“ a sdělil, že vytvořil dvě nová lepší díla, která k tématu připravované výstavy sedí lépe.

Poté zároveň uvedl, že prázdná plátna měla být komentářem k nízkým mzdám, a to, že porušil smlouvu s muzeem, bylo součástí jeho díla. Muzeum Kunsten sice umělcovo nadšení z nového díla nesdílelo, ale obrazy nakonec vystavilo, a to spolu s e-mailovou korespondencí, kde Haaning své dílo vysvětloval.

Muzeum s Haaningem zahájilo soudní řízení. Podle soudu bylo dodané dílo, vzhledem k smluvně vymezenému zadání, nedostatečné a neodpovídající. Podle rozhodnutí soudu musí nyní umělec muzeu zapůjčené peníze vrátit, a navíc ještě uhradit náklady spojené se samotným soudním řízením.

Barbora Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme