Muž v převleku za stařenu hodil dort na obraz Mony Lisy. ,Lidé ničí tuto Zemi,‘ řekl. Obraz nebyl poškozen

Kuriózní incident se v neděli odehrál v pařížském muzeu Louvre. Muž v přestrojení za invalidní ženu hodil dort na Monu Lisu, slavný obraz renesančního malíře Leonarda da Vinciho. Čin poté označil jako klimatický protest. Mona Lisa je chráněna neprůstřelným sklem, obraz tak nepřišel k úhoně.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Archivář Raymond Hekking strávil desítky let snahou přesvědčit svět, že Mona Lisa, kterou koupil v roce 1953 je pravá

Muž v přestrojení svůj čin prezentoval jako klimatický protest | Foto: Lucien Libert | Zdroj: Reuters

Muž pronikl do francouzského muzea v převleku za starou ženu na invalidním vozíku. Před obrazem poté z vozíku vstal, odhodil kostým a na jedno z nejslavnějších děl světa hodil dort. Do příchodu ochranky kolem sebe rozhazoval růže. Čin potom označil za klimatický protest. „Myslete na planetu. Proto jsem to udělal. Lidé ničí tuto Zemi,“ křičel muž, když ho vyváděla ochranka.

Celý incident byl zachycen návštěvníky galerie a sdílen na twitteru. V pondělí o něm také informoval francouzský zpravodajský kanál BFM TV.

Nejedná se o první snahu obraz poškodit. Mona Lisa je v Louvru vystavena od roku 1797 a za více než 220 let čelila několika pokusům o zničení, jednou byla dokonce ukradena. V srpnu roku 1911 Monu Lisu odcizili tři Italové, kteří se ji neúspěšně pokoušeli prodat několik let. Právě tento incident z velké části stojí za nebývalou mediální pozornost a následnou slávu jednoho z nejslavnějších výtvarných děl.

Roku 1957 na Monu Lisu přihlížející turista hodil kámen, a dokonce ji mírně poničil. O dvacet let později se během návštěvy v Tokiu někdo pokusil postříkat obraz rudou barvou. Dnes už dámu s tajemným úsměvem chrání před nechtěnou pozorností neprůstřelné sklo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme