Francie vrátila trojici uměleckých děl právoplatným dědicům, rodině je za války ukradli nacisté

Dva obrazy a jednu sochu z 15. století, které ukradli nacisté německým Židům, v úterý francouzská ministryně kultury Rima Abdul Malaková předala právoplatným dědicům. Obrazy byly součástí sbírky prominentního představitele nacistického režimu Hermanna Göringa, do sbírek francouzského muzea se dostaly po skončení druhé světové války, protože jejich vlastník nebyl znám. O předání informovala agentura AFP.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezi navrácená díla patří také socha z 15. století, která byla vystavena i v Louvru

Mezi navrácená díla patří také socha z 15. století, která byla vystavena i v Louvru | Zdroj: Reuters

Ve Francii existuje speciální instituce Musées nationaux Récupération, která má v péči umělecké předměty, o nichž se ví, že je ukradli nacisté ve Francii nebo že byly za prostředky spojené s nacistickým režimem pořízeny na francouzském trhu s uměním.

O existenci obrazu prababičky vůbec netušili. Majetek židovským rodinám se vrací i téměř 80 let po válce

Číst článek

Po válce se do Francie vrátilo asi 60 000 obrazů, u většiny se podařilo najít původní majitele nebo dědice. Zhruba 2200 nejcennějších z těch, které zbyly, stát zařadil do sbírky této instituce, vystavuje je a dál pátrá po majitelích.

Manželé Agathe a Ernst Saulmannovi, fotografka a textilní průmyslník, měli rozsáhlou uměleckou sbírku. Kvůli antisemitismu a pronásledování pár utekl v roce 1935 z Německa do Itálie a pak do Francie. O rok později nacisté jejich majetek, včetně uměleckých děl, rozprodali.

Jejich dědicům se teď vrátil obraz Obléhání Kartága z florentské školy na dřevěné desce, který byl posledních 50 let vystaven v muzeu v Angers. Obraz Madony s dítětem mělo v držení muzeum v Amiensu.

Pieta, která byla ve sbírkách Louvru, patřila původně Harrymu Fuldovi. Ten v roce 1937 kvůli pronásledování uprchl do Británie. Jeho sbírka byla konfiskována a rozprodána v roce 1943.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme