Čeští sběratelé jsou konzervativní, chybí tu současné umění, říká expert. Nejdražší díla jsou od Toyen

Celkový obrat sálových aukcí na domácím trhu s uměním se letos propadl oproti roku 2022 o čtvrt miliardy korun. Vyplývá to z předběžného odhadu odborného serveru Artplus.cz. I tak sběratelé investovali do vydražených děl a artefaktů 1,4 miliardy korun. „Čeští sběratelé se soustředí na české umění, žádané jsou meziválečné období a klasická moderna,“ říká v rozhovoru pro Český rozhlas Plus šéfredaktor serveru Artplus.cz Jan Stuchlík.

Rozhovor Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olejomalba s názvem Piková dáma od Toyen vznikla roku 1926 v Paříži.

Olejomalba s názvem Piková dáma od Toyen vznikla roku 1926 v Paříži. | Zdroj: Adolf Loos Apartment and Gallery

Je propad zapříčiněný nižšími prodeji, nebo byla v aukcích letos méně zajímavá díla?
Propad celkového obratu se dá vysvětlit dvěma faktory. Jednak je to nižším prodejem, prodalo se o nějakých 700 položek na sálových aukcích méně než loni, ale hlavní důvod propadu celkového obratu o čtvrt miliardu jde za deseti nejdražšími díly, která se letos prodala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o českém trhu s uměním

Sběratelé za ně meziročně utratili o téměř 140 milionů korun méně. Kdybychom čísla očistili právě o vliv nejdražších děl a o počet prodaných položek, tak rok 2023 a rok 2022 jsou velmi podobné.

Jak vypadala letošní top pětka? Které obrazy se vydražily za největší peníze?
Ta pětka je sama o sobě poměrně zajímavá. Nepřekvapí, že na prvních dvou místech se umístila díla Toyen, která je stálice českých aukcí. Nejdražším dílem byl její obraz Monte Carlo z roku 1926, který stál asi 65 milionů korun. Období kolem roku 1926 patří v jejím díle k nejvzácnějším a nejvíce oceňovaným. Všechny tři její nejdražší obrazy, které se kdy v Česku prodaly, pochází z tohoto období.

Obraz Monte Carlo malířky Toyen se prodal téměř za 65 milionů korun. Pochází z roku 1926

Číst článek

K dalším zajímavým autorům patří určitě třetí Karel Černý, jeho obraz z roku 1946 Tanec v zahradě se dostal nad 20 milionů korun. A dále Zdeněk Sýkora, reprezentant poválečného umění, jehož Linie 90 stály necelých 20 milionů korun. To jsou jména, která loni se do top 10 vůbec nedostala.

Páté místo obsadil zahraniční autor Francouz Jean Gorin s Kompozicí číslo tři za necelých 20 milionů korun. Aby se zahraniční autor dostal mezi těch 10 nejdražších, je na českých aukcích trochu unikátní.

V čem je podle vás tuzemský trh specifický a jak se daří lákat zahraniční sběratele?
Specifikum ve vztahu ke světovému trhu je v tom, že tady čeští sběratelé jsou poměrně konzervativní. Hodně se soustředí na české umění a české autory, žádané jsou meziválečné období a klasická moderna, která obratově dominuje českému trhu.

Mistrovské dílo českého surrealismu míří do aukce. Štyrského obraz Trauma zrození dříve patřil Toyen

Číst článek

Zájem je i o poválečné umění a poválečné autory, ale zase české autory. Oproti světovému trhu je tu velmi nízký podíl současného umění a současných autorů. I z toho vyplývá, že pro zahraniční sběratele tady není nabídka úplně atraktivní.  

Přijíždějí sem, především pokud se tady vyskytnou díla zahraničních autorů, a nakupují díla svých domácích autorů, v uplynulých letech například dílo polského malíře Falata. V minulosti také na českých aukcích hodně kupovali čínští kupci, když se tady dostávali do prodeje čínská díla z českých sbírek, která získali čeští diplomaté 50. a 60. letech v Číně.

Rozhovor si můžete poslechnout také v audiu v úvodu článku.

Pavlína Nečásková, epo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme