Muzea a galerie se po 15 dnech opět zavřou. Výjimku dostaly výstavy se zahraničími zápůjčkami

Výstavy s unikátními zahraničními zápůjčkami, jako jsou například Sluneční králové v Národním muzeu nebo Rembrandt: Portrét člověka v pražské Národní galerii, bude možné navštívit i poté, co se v pátek z rozhodnutí vlády znovu uzavřou muzea a galerie. Na facebooku o tom v úterý informoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Praha (Aktualizováno: 19:22 15. 12. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nizozemské muzeum Rijksmuseum vystavuje Rembrandta.

Muzeím se zahraničními zápůjčkami byla udělena výjimka a mohou zůstat otevřená (ilustrační foto) | Foto: Rijksmuseum | Zdroj: Rijksmuseum

Na dotaz k upřesnění akcí, které mohou zůstat od pátku otevřené, mluvčí ministerstva Michaela Lagronová ČTK sdělila, že jde o výstavy, které již jsou otevřené. O tom, které mohou v programu pro veřejnost pokračovat, podle ní rozhoduje hygienická služba.

Zaorálek uvedl, že se obrátil na hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou, jež udělila výjimku akcím spojeným s unikátními zahraničními zápůjčkami.

O MEZINÁRODNĚ CENNÉ EXPOZICE NÁVŠTĚVNÍCI NEPŘÍJDOU❗️ Na včerejší vládě jsem prosazoval, aby muzea a galerie zůstaly...

Zveřejnil(a) Lubomír Zaorálek dne Úterý 15. prosince 2020

Ve stejném režimu, jako například maloobchod, budou od pátku fungovat soukromé galerie, které se kromě vystavování zabývají i prodejem uměleckých děl.

Protest galerií

Některé galerie v dopise ministrům kultury a zdravotnictví uvedly, že pokud nezískají výjimku, zůstanou pro své návštěvníky otevřené podobně jako v minulých dnech několik restauratérů nedodržovalo nařízenou zavírací hodinu ve 20.00.

Výzvu organizují olomoucká Telegraph Gallery a pražské Trafo Gallery a The Chemistry Gallery, mezi signatáři jsou také Kunsthalle Praha, Galerie Václava Špály, Adolf Loos Apartment and Gallery či galerie v Českých Budějovicích, Humpolci, Prachaticích, Olomouci, Plzni nebo Ostravě.

„Kvitujeme určité posuny, k nimž došlo během dnešního dne, tedy že by měl být umožněn provoz komerčních galerií a měly by být zpřístupněny i některé mimořádné výstavy ve veřejných institucích. Přesto se domníváme, že tyto kroky ze strany pana ministra nejsou dostatečné, a trváme na našem názoru, že k plošnému uzavření naprosté většiny galerií není důvod. Riziko šíření nákazy covid-19 je v galeriích ve srovnání s ostatními provozy, a to i v oblasti kultury, prakticky zanedbatelné,“ sdělil ČTK Robert Runták z Telegraph Gallery.

Návrat čtvrtého stupně. Projděte si změny, které Česko od pátku čekají kvůli epidemii koronaviru

Číst článek

Mluvčí ministerstva uvedla, že za dvě výstavy v Národním muzeu a Národní galerii se ministerstvo zaručilo, neboť jsou významné a pracovalo se na nich řadu let a v příštích letech se podobné akce nezopakují.

Návštěvníci ale musejí počítat s přísnějšími hygienickými podmínkami, které instituce zveřejní na svých webových stránkách.

V pátek se jinak po 15 dnech znovu pro veřejnost uzavřou muzea, galerie a památky. Vláda v pondělí rozhodla, že Česko se přesune znovu do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES.

Od 3. prosince mohla být muzea a galerie otevřené z jedné čtvrtiny své kapacity, památky mohly navštěvovat skupinky do deseti lidí. Zmíněné výstavy v Národní galerii a Národním muzeu navštívily od 3. prosince tisíce lidí.

Zaorálek podle svého vyjádření na jednání vlády prosazoval, aby muzea a galerie zůstaly nadále s omezeními otevřené, podobně jako třeba maloobchod. Byl ale přehlasován.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme