Svět si připomíná 215 let od narození básníka Poea. Život umělce přibližuje expozice v Richmondu

Slavný americký básník a prozaik Edgar Allan Poe se sice narodil 19. ledna 1809 v Bostonu a jeho fanoušci navštěvují jeho hrob v Baltimoru, ale jeho srdci nejbližší bylo město Richmond. Bylo to místo, kde prožil své dětství a také novinářské začátky. Právě tam najdete také Poeovo muzeum s mnoha předměty z jeho života. A to včetně jeho dětské postele, kde se mu možná zdály první strašidelné sny – inspirace jeho pozdějších hororových povídek.

Zápisník zahraničních Zpravodajů Richmond Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Edgarovi rodiče byli kočovní herci a stále se stěhovali. Když byl chlapci rok, odešel od rodiny otec. Ještě než mu byly tři, zemřela mu matka, vypráví kustod Poeova muzea Chris Semtner.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zápisník Pavla Nováka

Ze sirotčince si ho vzala rodina richmondského obchodníka s tabákem Johna Allana. Nikdy ho oficiálně neadoptovali. Nechali ho ale pokřtít s druhým jménem, které bylo vlastně příjmením.

První (k)roky

V Richmondu prožil Poe třináct let, tedy více než třetinu svého života. Proto ho považoval za svoje domovské město, do kterého se rád vracel.

Muzeum nezastírá, že budoucí slavný prozaik a básník nebydlel v nejstarším dochovaném kamenném domě v Richmondu, kde jeho expozice sídlí. Žil o několik bloků dál, ale z někdejšího Allenovic domu je několik částí přemístěných právě do muzea.

Jednotlivé části výstavy jsou věnované životním etapám Edgara Allana Poea.

Dětská postel i milostné básničky

V expozici Poeova dětství je třeba jeho malá postel, ve které se mu zdály sny, a podle pana Chrise možná i dost děsivé, které později zhmotnil ve svých hororových dílech. Postel zůstala v rodině obchodního partnera Edgarova pěstouna, a když se stal Poe slavným, darovala ji muzeu.

Ve vitrínách jsou i milostné básničky, které Edgar začal psát, když mu bylo 12, 13 let a po své sestře je posílal spolužačkám. Těm jeho básničky velmi lichotily, i když jim všem posílal prakticky ty samé verše.

Umělá inteligence trénovala na dílech téměř pěti tisíc umělců. Je mezi nimi i Kupka, Čapek nebo Toyen

Číst článek

V další části expozice je třeba židle s uříznutým opěradlem, na které Poe sedával v redakci richmondského měsíčníku Southern Literary Messenger.

„Byl editorem časopisu – psal literární kritiky, představoval knižní novinky, psal o lokálních problémech. Třeba o pouličním osvětlení nebo opravách silnic,“ vypráví Chris Semtner. „Pro ten samý magazín psal i své povídky a básničky. Poe tedy zvládal dvě zaměstnání. Ve dne psal o běžných věcech a večer se doma věnoval poezii.“

Město básníkova srdce

Jeho díla a zvlášť báseň Havran ho sice proslavily, ale příliš nezbohatl. V 19. století ještě nebylo zvykem platit autorům za přetisky jejich prací. Poe vydělával hlavně přednáškami o tvůrčím psaní.

Edgar Allan Poe bydlel v mnoha městech, ale jak říká kustod jeho muzea Chris Semtner, Richmond měl v jeho srdci zvláštní místo. Tam vyrůstal, zažil první lásku, napsal své první básně, oženil se a prožil své novinářské začátky.

Když ovdověl, vrátil se do Richmondu a znovu se setkal se svou dětskou láskou. A kdyby žil déle než do svých 40, asi by se tam přestěhoval natrvalo a konečně našel klid a štěstí. Ale kdo ví…

Pavel Novák, and Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme