SOUTĚŽ: Bílá Voda. Vyhrajte dlouho očekávaný nový román Kateřiny Tučkové

S přestávkami 10 let pracovala Kateřina Tučková, autorka bestselleru Žítkovské bohyně a jedna z nejúspěšnějších současných českých spisovatelek, na románu Bílá Voda. Ten se na téměř 700 stránkách zabývá rolí žen napříč dějinami katolické církve, ať už jde třeba o otázku tuzemské podzemní církve, nebo život řádových sester během minulého režimu. O knihu si můžete tento týden zahrát v soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Bílá voda Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Tučková se svou novou knihou Bílá Voda

Kateřina Tučková se svou novou knihou Bílá Voda | Zdroj: Nakladatelství Host

Situační zpráva okresního církevního tajemníka Františka Malického o předvolební agitaci v internačním klášteře Bílá Voda z dubna 1954: „Ze zástupu pak vystoupila starší řeholnice (úplně žlutá v obličeji), ukázala mi na volební vyhlášku a řekla, že v ní je psáno, že ten, kdo se zúčastní voleb a bude voliti kandidátku Národní fronty, dokáže, že souhlasí s nynějším režimem, a dodala: ‚A já s tímto režimem nesouhlasím a souhlasiti nebudu, dokud naše církev bude pronásledována, naše kostely a kaple zavírány, naši kněží dáváni na těžkou práci do dolů, nám budou přikazována nucená bydliště a nebudeme volné, jako jsme byly dřív. Já se považuji za vězně.‘“

Obálka knihy Bílá voda od Kateřiny Tučkové | Zdroj: Nakladatelství Host

Bílá Voda je pustá vesnice skrytá ve stínu pohraničních hor, kam kdysi přicházely zástupy poutníků vyprosit si pomoc u zázračné sošky Panny Marie. Do zdejšího kláštera zamířila i sestra Evarista. Psal se rok 1950, kdy komunistický režim odvlekl v rámci Akce Ř všechny řádové sestry do sběrných klášterů.

Mladičká Evarista tehdy dostala na výběr: vrátit se do civilního života, nebo s ostatními sdílet jejich příští osud. Nezaváhala ani na okamžik. Stejně jako všechny řeholnice byla nasazena na nucené práce a vystavena ponižování v komunistickém kriminálu i mučení, aby se vzdala víry v Boha. Marně.

O desítky let později se na stejném místě objeví i Lena Lagnerová, která se tu chce skrýt před minulostí. Zjistí ale, že démoni z minulosti Bílé Vody nespí, Evaristin příběh je mnohem složitější, a hlavně že to všechno je součástí i jejího vlastního osudu.

„Chtěla jsem, aby lidé věděli více o tom, čím si procházely ženy v katolické církvi v 50. letech,“ vysvětluje Tučková motivaci nového románu. „O mužské části se vědělo, ale příběhy žen se tak nějak zamlčely. Ženy byly přitom v té době nuceny vyklidit své kláštery, matky představené se stávaly součástí procesů a následně byly vězněny, novicky byly posílány na nucené práce. A mně připadalo, že by se o těchto ženách mělo vědět.“

Bílá Voda je inspirována skutečnými událostmi, po nichž spisovatelka řadu let pátrala v archivech a mezi pamětníky. Jistou dobu si také pobyla v klášteře, knihu proto nazývá svým nejprožitějším dílem.

„Události popisované na příštích stránkách se staly, staly jinak nebo se nestaly vůbec,“ stojí v úvodu románu. „Podobnost postav se skutečnými osobnostmi není náhodná, žádná z postav však není věrnou podobenkou svého předobrazu. Příběh si vyžádal úpravu či zjednodušení některých místních nebo historických reálií.“

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Spisovatelka, dramatička a kurátorka Kateřina Tučková po studiu historie umění a bohemistiky na Masarykově univerzitě získala doktorát na Univerzitě Karlově. Její romány Vyhnání Gerty Schnirch o brněnském pochodu smrti a Žítkovské bohyně, který pojednává o osudu léčitelek z Moravských Kopanic, byly oceněny prestižní cenou Magnesia Litera a pro svou společenskou angažovanost také Cenou za svobodu, demokracii a lidská práva, kterou jí v roce 2017 udělil Ústav pro studium totalitních režimů.

Její knihy byly přeloženy do dvaceti jazyků. Svět umění a literatury propojila v knihách Můj otec Kamil Lhoták a Fabrika, příběh textilních baronů z moravského Manchesteru. V roce 2018 měla v Divadle Husa na provázku premiéru její divadelní hra Vitka na motivy životního příběhu brněnské hudební skladatelky a dirigentky Vítězslavy Kaprálové. 

Román Bílá Voda vydalo brněnské nakladatelství Host.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 románů Bílá Voda, napište nám až do tohoto pátku 6. května do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Román Žítkovské bohyně se od svého vydání dočkal dvou dramatizací. V režii Doda Gombára ji uvádělo které české divadlo?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme