Od šestnáctého století po současnost. Druhý největší český antikvariát v Liberci nabízí 170 tisíc knih

Milovníci starých knih či gramodesek jistě vědí, že si v antikvariátech přijdou na své. Ten liberecký je druhý největší v České republice a má v nabídce tisíce knih od šestnáctého století po současnost. Ve starověce vypadající prodejně nakupují lidé nejen od nás, ale i z dalekého Japonska.

Liberec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Sanetrník je majitelem druhého největšího antikvariátu v Česku

Ondřej Sanetrník je majitelem druhého největšího antikvariátu v Česku | Foto: Jana Švecová | Zdroj: Český rozhlas

Antikvariát je obrovský, za množství knih, které tam je, by se nemusela stydět ani opravdu velká městská knihovna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lišíme se hlavně množstvím knih, které prodáváme, máme tady kolem 170 000 knížek, říká majitel antikvariátu Ondřej Sanetrník

„Lišíme se hlavně množstvím knih, které prodáváme, máme tady kolem 170 000 knížek. Nakupujeme je po celé republice, výkupu věnujeme hodně času,“ popisuje majitel antikvariátu Ondřej Sanetrník.

Před zhruba 35 lety se v antikvariátech sháněly knížky, které buď vycházely nízkým nákladem, nebo se na ně stály každý „knižní“ čtvrtek fronty. Lidé také často kupovali takzvanou indexovou literaturu, do které patří například Škvorecký, Kundera, Zahradníček nebo Deml.

V Česku stoupá popularita online antikvariátů. Z lidí jsou tak prodejci i nakupující

Číst článek

„O zmíněné exilovky je stále zájem, to jsou stále velmi ceněná vydání, která vyšla u 68 Publishers, nebo o avantgardní obálky. Hodně se sbírají také staré dobrodružné knížky,“ potvrzuje antikvář.

V antikvariátu jsou k vidění a ke koupi i oblíbené verneovky. „Jsou většinou z počátku 20. století, ty vydával vesměs pan Vilímek, jsou většinou z roku 1905 až 1920,“ dodává.

Antikvariát ale nabízí i skutečné unikáty. „Toto je kniha z roku 1509, takže opravdu starý tisk,“ ukazuje jeho kolega, antikvář Tomáš Dušek.

Antikváři nakupují ale i prodávají po celé republice, hlavně díky internetovému obchodu, a věrné zákazníky mají také v Japonsku a USA.

Které knížky zajímají zahraniční zákazníky nejvíc? Je mezi lidmi zájem o staré tiskoviny? A jaké další události zvednou zájem čtenářů o autora, nebo literární dílo? Poslechněte si reportáž v nahrávce nahoře.

Jana Švecová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme