Koncert pro Paměť národa. Stovka hudebníků připomene založení Československa i 30 let svobody

Organizace Post Bellum uspořádá benefiční Koncert pro Paměť národa, který má připomenout jak 101. výročí založení Československa, tak 30 let od pádu komunismu. Ve Fóru Karlín 28. října vystoupí stovka umělců a promluví řada osobností. Organizátoři akce se inspirovali Koncertem pro všechny slušný lidi z období sametové revoluce.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Post Bellum organizuje Koncert pro paměť národa

Post Bellum organizuje Koncert pro paměť národa | Zdroj: Paměť národa / Post Bellum

„Étos koncertu z prosince 1989, kdy tolik nezáleželo na tom, jakou hudbu který účinkující hraje, ale především na společně sdílených hodnotách, svobodě a demokracii, si uchovává i Koncert pro Paměť národa,“ popsali organizátoři v tiskové zprávě.

Devět rektorů se nezúčastní předávání státních vyznamenání, většinou kvůli pracovním cestám

Číst článek

Na pódiu se vystřídají rozliční umělci z různých sfér české hudební scény. Od interpretů s kořeny v undergroundové nebo alternativní scéně (Michal Pavlíček, Monika Načeva) přes současné populární zpěváky (Bára Poláková, Ben Cristovao), až k písničkářům (Jaroslav Hutka, Tomáš Klus) i raperům (Prago Union, Vladimir 518). V rámci koncertu zahrají i kapely jako Vypsaná Fixa nebo Mydy Rabycad.

Podle režiséra koncertu Zdeňka Suchého projevilo zájem o účast v rámci vystoupení celá řada hudebníků. Program potrvá 3,5 hodiny a každá kapela zahraje jednu nebo dvě písně. „Koncert nemá vyjadřovat nějaký odpor. Naopak spojuje lidi a vyjadřuje se pozitivně, oslavuje svobodu a vzdává hold hrdinům, kteří ji pro nás vybojovali,“ dodává Suchý.

K návštěvníkům Koncertu pro Paměť národa promluví také řečníci, například diplomatka a herečka Magda Vášáryová, vědci Jiří Grygar a Ivan M. Havel nebo bývalý politik Daniel Kroupa. Večerem budou provádět Anna Geislerová a Jiří Havelka.

Bylo za socialismu lépe? Více než třetina Čechů v průzkumu uvedla, že ano

Číst článek

Do Fóra Karlín by měl zavítat i pamětník Eduard Marek, který jako dobrovolník nastoupil na vojnu k 1. leteckému pluku TGM, účastnil se Pražského povstání, byl členem třetího odboje, politickým vězněm a letos oslavil 102. narozeniny.

Koncert proběhne jako součást kampaně „Nezapomeňme“, kterou Paměť národa připomíná 30 let svobody. Pod heslem „Nezapomeňme“ organizují lidé z Post Bellum desítky výstav, koncertů, pouličních oslav, vzdělávací programy pro školy.

V Praze proběhne projekce a světelná instalace přímo 17. listopadu na Národní třídě. Česká televize také odvysílá 10. ročník Ceny Paměti národa, letos výjimečně předávané pěti osobnostem z pěti postkomunistických zemí.

jak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme