Indie oplakává Latu Mangéškarovou. Nejnahrávanější zpěvačka světa zemřela ve věku 92 let

Nahrála a nazpívala víc písniček než Beatles a Bob Dylan dohromady. A víc než 70 let byla jedním z nejvýraznějších hlasů svojí země. Indie se rozloučila s legendární zpěvačkou Latou Mangéškarovou, která zemřela v neděli na komplikace spojené s koronavirem ve věku 92 let.

Nové Dillí Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indie se rozloučila s legendární zpěvačkou Latou Mangéškarovou, která zemřela v neděli na komplikace spojené s koronavirem ve věku 92 let

Indie se rozloučila s legendární zpěvačkou Latou Mangéškarovou, která zemřela v neděli na komplikace spojené s koronavirem ve věku 92 let | Foto: Sherwin Crasto | Zdroj: Reuters

Lata Mangéškarová se narodila v roce 1929 do umělecké rodiny – zpěvu a herectví se věnoval její otec a zpěvu a hudbě se věnuje všech pět jeho dětí. Nejznámější je právě Lata Mangéškarová, ale velmi se proslavila i její sestra Aša provdaná Bhósléová.

Lata byla nejstarší dcerou a zpěvu se začala profesionálně věnovat už ve svých 14 letech. A zpívala ještě před pár lety – naposledy veřejně vystupovala v roce 2018. To jí bylo skoro 90. Její kariéra tak pokrývá tři čtvrtě století.

Jóga je nejmocnější diplomatická síla Indie, ale i nástroj útlaku

Číst článek

Navíc to byla doba obrovských změn – samostatnost Indie, nástup masmédií, nových nosičů hudby, hraného filmu – a v tom všem se Lata Mangéškarová dokázala prosadit a celou tu dobu se udržela na špičce.

Za svůj život získala celou řadu významných ocenění, ale ještě důležitější asi je, že byla opravdu mimořádně oblíbená a všeobecně uznávaná.

Indická vláda dokonce po její smrti vyhlásila dva dny státního smutku a vlajky v zemi vlají na půl žerdi.

Státní pohřeb

Podle hinduistické tradice ji pohřbili žehem hned po úmrtí, takže se nekonalo žádné vystavení rakve a kondolenční knihy.

Kondolencemi se ale zaplnily třeba sociální sítě, kde na Latu Mangéškarovou vzpomíná snad každý, kdo něco znamená v indickém politickém nebo kulturním životě – a samozřejmě i spousta obyčejných Indů.

Přesto se podařilo zorganizovat honosný státní pohřeb se všemi poctami, který se konal přímo v centru Bombaje. Účastnil se premiér Naréndra Módí i řada osobností indického showbyznysu, jako je třeba Shah Rukh Khán a další ikony indické kultury.

V Indii uhynulo přes 50 želv kožnatek. Úřady mají podezření, že je lidé otrávili

Číst článek

V minulosti byla Lata Mangéškarová také v Guinnessově knize rekordů jako nejnahrávanější umělec. Kolik toho vlastně za svou dlouhou kariéru natočila, ale nikdo pořádně neví. Údaje se pohybují někde kolem patnácti až dvaceti tisíci nahrávek, a to v 36 různých jazycích, většinou indických.

Jsou to jednak samostatná alba, ale mnoho tisíc také tvoří populární filmové melodie. Kdo zná filmovou produkci indického Bollywoodu, tak ví, že se tam hodně zpívá a tančí. Ale možná málokdo ví, že se zpívá na playback.

Herci jsou tam hlavně od tančení a zpěv obstarávají profesionální zpěváci, jako byla Lata Mangéškarová, která tak vlastně propůjčovala svůj hlas herečkám o celé generace mladším, než byla sama. A i díky tomu zůstala oblíbená a známá i ve vysokém věku, kdy třeba už tolik nekoncertovala.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme