Česká filharmonie se pod širým nebem rozloučila se svou 122. sezonou

Na Hradčanském náměstí v Praze se v úterý uskutečnil tradiční koncert pod širým nebem, kterým se Česká filharmonie rozloučila s uplynulou 122. sezonou. Před zaplněným náměstím, kde se sešly tisíce lidí, zazněla čtvrtá věta Pohádky z dílny skladatele Josefa Suka a koncertní provedení výběru árií z opery Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta. Orchestr řídil Petr Altrichter. Večerem diváky provedl generální ředitel filharmonie David Mareček.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vstup na koncert byl volný. Mnozí z posluchačů, mezi kterými bylo mnoho rodin s dětmi, sledovali koncert z nádvoří Pražského hradu. Na zem si někteří z nich roztáhli přinesené deky. Davy aplaudujících lidí mohly dění na jevišti sledovat díky velkým obrazovkám přenášejícím přímý přenos České televize. Podle policie dorazilo přes 5000 posluchačů.

Ve znamení osmiček. Pražské jaro připomene významná výročí, tradičně ho zahájí Smetanova Má vlast

Číst článek

Na úvod open air koncertu si přítomní, z nichž se mnozí museli spokojit s místy ke stání, vyslechli čtvrtou větu Sukovy Pohádky. Část skladby, kterou autor napsal na motivy scénické hudby k Radúzovi a Mahuleně, zahrál Společný orchestr filharmoniků a žáků základních uměleckých škol.

Výročí vzniku Československa

Následující výběr ze Smetanovy Prodané nevěsty provedl společně s orchestrem České filharmonie sbor Opery Národního divadla pod vedeném sbormistra Pavla Vaňka. „Náš koncert je také věnován stému výročí vzniku Československa, proto jsme si jako ústřední dvojici vybrali českého sólistu Richarda Samka jako Jeníka a slovenskou pěvkyni Evu Hornyakovou do role Mařenky," uvedl Mareček. V dalších úlohách vystoupili Ondrej Šaling (Vašek) a Jozef Benci (Kecal). Na úvod zazněla melodie Proč bychom se netěšili nebo duet Věrné milování.

Kde se vyráběl všelék a kov proměňoval v čisté zlato. Vydejte se magickou Prahou po stopách alchymistů

Číst článek

Filharmonie uzavřela sezonu koncertem pod širým nebem pošesté. Napoprvé s ní před pěti lety na zcela zaplněném Staroměstském náměstí v Praze vystoupil i americký zpěvák a dirigent Bobby McFerrin.

Tradiční program nebo jazz

Česká filharmonie dodržuje při přípravě koncertů pod širým nebem pravidlo, kdy jeden rok volí spíše tradiční program s členy filharmonie v roli sólistů nebo mladými talentovanými hudebníky a další rok nabízí jazzovější repertoár. Loni si na závěrečný koncert 121. sezony pozvala soubor Jazz at Lincoln Center Orchestra v čele s trumpetistou Wyntonem Marsalisem.

Zahajovací koncert 123. sezony ČF se uskuteční 10. října v Rudolfinu. Symfonii č. 2 c moll Vzkříšení od Gustava Mahlera bude řídit nastupující šéfdirigent a hudební ředitel Semjon Byčkov, jako sólisté se představí pěvkyně Christianne Kargová a Elisabeth Kulmanová. Sborového partu se ujme Pražský filharmonický sbor pod vedením Lukáše Vasilka. Americký dirigent ruského původu Byčkov nahradí na pět let v roli šéfdirigenta České filharmonie Jiřího Bělohlávka, který zemřel loni v květnu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme