Skupina Tata Bojs slaví 30. výročí. Připomeňte si její největší úspěchy

Z partičky tří hanspaulských školáků se Tata Bojs časem vypracovali do pozice jedné z nejzajímavějších kapel české hudební scény. Dnes jim aplaudují i festivalové davy velkých pódií a jejich koncertům je společná živelná radost z hraní a z odezvy diváků. A to již třicet let, neboť poprvé oficiálně vystoupili 29. června 1988 v tělocvičně TJ Spartak Dejvice. Den poté dostali svá poslední vysvědčení.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koncert Tata Bojs se symfonickým orchestrem Českého rozhlasu

Koncert Tata Bojs se symfonickým orchestrem Českého rozhlasu | Foto: Martin Straka

Všechno to začalo písní Národní výbor, kterou si žáci třetí třídy Mardoša a Milan Cais prozpěvovali na cestách mezi jídelnou a družinou. A potom založili kapelu, kde Cais hrál na bicí a Marek Huňát alias Mardoša na baskytaru. Později přibrali ještě kytaristu Marka Padevěta, který kromě hry na kytaru zpíval a později hrál i na klarinet.

Koncert bez elektřiny. Aby Tata Bojs v kinu Aero šlapala hudba, budou muset šlapat diváci

Číst článek

Po svém oficiálním začátku v roce 1988 Tata Bojs zaujali a o rok později už měli za sebou hraní s kapelami Lucie, Krausberry, MCH Band, Echt! nebo Sluníčko.

První oficiální nahrávku s názvem Šagali šagáli jim v roce 1991 vydal Black Point, v roce 1992 předskakovali americkým Green Jelly. Po odchodu Marka Padevěta se zpěvu ujal bubeník Cais. V květnu pak všichni členové kapely úspěšně odmaturovali.

Zhudebněné Ladovy říkanky

V roce 1994 zhudebnili čtyři říkanky Josefa Lady na poslední nahrávce s kytaristou Padevětem. Nahradil jej o rok později Marek Doubrava, který hraje na kytaru, klávesy a na flétnu. V kapele zůstal do roku 2000, místo něj přišel na dva roky Maťo Mišík.

Fanynky na Metronome festivalu uhranul Tom Odell. Hvězdami večera byly kapely Massive Attack a Tatabojs

Číst článek

O dva roky později skupina poprvé vystoupila na Trutnovském festivalu a na podzim téhož roku uspořádala v klubu Roxy akci s názvem Tašou’96, kde spojila hudbu s divadlem a filmovými klipy, které Tata Bojs natočili i s Davidem Vávrou či Klárou Issovou.

Album Futuretro

Po albu Ukončete nás z roku 1998 přišlo veleúspěšné Futuretro z roku 2000, kde se poprvé objevila i vokalistka Klára Nemravová. Album natočené u velké nahrávací společnosti Warner Music se neslo v duchu moderní taneční hudby a vzešly z něj tři singly - Ramínka, Maličká a Duševní. Tata Bojs katapultovalo na výsluní české hudební scény a turné k tomuto albu byla většinou vyprodána.

Po vydání dalšího alba Biorytmy v roce 2002 natočili Tata Bojs výrazný klip k písni Attention Aux Hommes! s melodií z filmu Piti Piti Pa. Jeho tématem je souboj mezi českým a francouzským týmem ve zvláštním druhu tance, v porotě zasedali Vlastimil Harapes či Jan Rejžek.

V roce 2004 kluci z Hanspaulky doslova ovládli vyhlášení výročních cen Akademie populární hudby Anděl 2004, se svou nahrávkou Nanoalbum zvítězili v kategoriích Skupina roku, Album roku - rock, Videoklip roku a Nejlepší zvuková nahrávka roku.

Nahrávka se synfonickým orchestrem

Formace má za sebou i spolupráci se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Nahrávka z unikátního společného koncertu v listopadu 2016 vyšla na CD i na vinylu.

Fanoušci Tata Bojs vyráběli na koncertě elektřinu na kolech

Číst článek

K veleúspěšnému Futuretru se kapela vrátila i v loňském roce na vzpomínkovém turné v třeskutě vyprodaných pražských klubech, kdy dokonce přidávala koncerty.

Frontman kapely Milan Cais je i výtvarník a multimediální umělec, vytvořil hudbu k divadelním představením Labyrint světa a ráj srdce a Krakatit a k loutkovému filmu Malý Pán a od roku 2005 působí i v hudebně-performační skupině Sváteční Pop. Realizoval řadu instalací, jednou z neznámějších byl Noční hlídač z roku 2000 - pohybující se pár očí, umístěných na střeše Goetheho institutu na vltavském nábřeží. Mardoša se zase kromě hudby věnuje psaní. Dnešní stálou sestavu Tata Bojs tvoří i Vladimír Bár, Dušan Neuwerth a Jiří Hradil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme