V 90 letech zemřel filmový a televizní režisér František Filip, tvůrce Chalupářů nebo F. L. Věka

V 90 letech zemřel filmový a televizní režisér František Filip. Informaci České televizi potvrdil jeho syn. Filip se proslavil především jako televizní režisér. Natočil stovky dramatických, hudebních a zábavních televizních pořadů. Mezi nimi třeba seriály F. L. Věk, Chalupáři nebo Cirkus Humberto.

Praha (Aktualizováno: 16:46 9. 1. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Filip při předávání cen Thálie

V roce 2017 pak i Thálii za šíření divadelního umění v televizi. | Zdroj: Profimedia

Příhody dvou penzistů a jejich sousedů ve vesničce Třešňová natočil František Filip v roce 1975. Původně se mu do Chalupářů moc nechtělo: „Když jsem to přečetl, tak jsem měl hned pocit, že je to takové drobné spotřební zboží. Legrácky, takové nic. S odstupem času jsem se podivil, že ono to ještě funguje a že to lidi berou.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si vzpomínku na Františka Filipa

Filip pracoval v televizi od jejích začátků. Před kameru si vždycky zval ty nejlepší herce - Zdeňka Štěpánka, Jana Pivce nebo Danu Medřickou. Natáčel s nimi jak komedie, tak vážnější díla. K těm nejvýraznějším patří například filmy Kat nepočká a Nezralé maliny nebo seriály F. L. Věk a Byl jednou jeden dům.

Režisér velmi rád spolupracoval také s Vladimírem Menšíkem. Věděl, že umí dát svým figurám maximální přesvědčivost, což dokázal ve filmu Ikarův pád.

„Když odchází od ženy, tak je dojatý a chce jí říct něco sladkého na rozloučenou. Tak řekne: ‚Housátko moje.‘ A to Vláďa nechtěl říkat, že to nesvede. Tak jsem mu říkal: ‚Vláďo, neblbni a zkus to.‘ A nezkusil to. Ani jednou. Když to jelo naostro, tak to z něj najednou vyšeptnulo tak pravdivě, že to opravdu nejde opakovat,“ vzpomínal režisér.

Cena Thálie nebo TýTý

František Filip měl rád velké výzvy. Jako první přivedl na televizní obrazovky seriál, jehož děj mohli diváci v přímém přenosu ovlivňovat - Rozpaky kuchaře Svatopluka. A byl podepsaný také pod výpravným Cirkusem Humberto, který se natáčel v koprodukci čtyř zemí v několika jazycích. Tvorba Františka Filipa byla velmi pestrá, jedna věc ji ale spojovala.

Němcovou navzdory okolnostem. Osud české spisovatelky představí čtyřdílná televizní série Božena

Číst článek

„Když člověk vstoupí do lidského soukromí, tak musí mít něco pravdivého na jazyku, co chce sdělit. To bylo pro mě rozhodující, jak jsem vážil látky, než jsem si do nich troufnul,“ řekl Filip.

František Filip vstoupil v roce 1994 jako první do televizní Dvorany slávy v anketě TýTý. Dostal cenu Vladislava Vančury za dlouholetou kultivaci televizní tvorby. V roce 2017 pak i Thálii za šíření divadelního umění v televizi. 

90. narozeniny Filip oslavil loni 26. prosince, narodil se v Písku. K filmu se dostal přes amatérské divadlo a studovat na FAMU začal až jako dvacetiletý v roce 1950. Jeho prvním ročníkovým snímkem byl dokument Ústřední loutkové divadlo. O 40 let později se na školu vrátil jako profesor a zkušenosti předal mnoha studentům režie.

Jan Herget, jbi Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme