Zlínský filmový festival rozdal ceny. Nejúspěšnějším snímkem se stal Supa Modo

Keňsko-německý snímek Supa Modo o nemocné dívce, která sní o tom, že se stane superhrdinkou, patří k nejúspěšnějším filmům letošního 58. ročníku zlínského filmového festivalu. Film režíroval Likarion Wainaina, získal Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro děti i cenu ekumenické poroty. Ceny festivalu se předávaly v pátek při závěrečném galavečeru ve zlínském kongresovém centru.

Zlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně | Foto: Dalibor Glück | Zdroj: ČTK

„Je to film o lidskosti, o komunitě, o těžkých věcech, které se málokdy podaří natočit takovým způsobem, že vás nedostanou do kolen, ale odcházíte s pocitem naděje a vidíte, že lidé jsou schopni se propojit pro nějakou dobrou věc," popsala předsedkyně odborné poroty Anna Geislerová.

Hvězdou zlínského festivalu bude syn legendárního Ennia Morriconeho. Přijede i herec ze seriálu Hra o trůny

Číst článek

Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro mládež získal režisér snímku Ječná pole za horami o dospívající dívce v Tibetu, jejíhož otce odvedou úřady. „Je také o tom, že svoboda není zadarmo, není automatická, člověk o ni musí bojovat,“ uvedla Geislerová.

Cenu města Zlína za nejlepší dětský herecký výkon v kategorii hraného filmu pro děti dostali Mihajlo Milavić a Silma Mahmutiová v srbsko-makedonském filmu Lovci čarodějnic. Cenu Miloše Macourka za nejlepší mládežnický herecký výkon v kategorii hraného filmu pro mládež získala Milya Corbeil-Gauvreauová za roli Manon v kanadském filmu Na mou duši. Režisér Luc Picard dostal za tento snímek cenu mezinárodní mládežnické poroty pro hraný film pro mládež. Zvláštní cenu odborné poroty získaly indický snímek Pipsi a film Můj fotbalový svět.

Zlatý střevíček za nejlepší animovaný film získaly režisérky snímku Hurá na borůvky! Alexandra Májová a Kateřina Karhánková. Cenu Hermíny Týrlové pro tvůrce do 35 let získal režisér filmu Kvak Nils Hedinger.

Porota nejpovolanějších

Dětská porota vybrala za nejlepší hraný film pro děti norský snímek Los Bando. Mezinárodní odborná porota pro hrané evropské debuty udělila Cenu Evropa režiséru Adrianu Goigingerovi za film Nejlepší ze všech světů. Zvláštní cenu poroty získal Ilker Çatak, režisér snímku Tenkrát v zemi indiánů.

Nejlepším studentským filmem se stal a cenu Zlínský pes si odnesl izraelský film Znovu ožít. Speciální žánrovou cenu mezi studentskými snímky dostal za nejlepší animaci film Hybridi, nejlepším dokumentem byl zvolen český snímek Obchodní dům a nejlepším hraným filmem snímek Hluboko.

Mezinárodní porotě Evropské asociace dětského filmu (ECFA) se nejvíce líbil snímek Mariána Poláka Planeta Česko. Diváckou cenu za hraný film dostalo Přání k mání režiséra Víta Karase, z animovaných filmů se lidem nejvíce líbil ruský snímek Chobotík. Cena diváků kanálu ČT:D připadla jihoafrickému snímku Placák.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme