Španělská síť kin dostala pokutu 30 001 eur, protože zakazovala vstup s vlastním jídlem

Společnost Yelmo Cinemas provozuje 52 komplexů po celém Španělsku, včetně Andalusie, Katalánska, Kanárských ostrovů a Madridu (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Španělská síť kin Yelmo Cinemas dostala pokutu 30 001 eur (730 700 korun) za to, že zakazovala divákům donést si vlastní nápoje a jídlo. Na omezující praktiku si diváci stěžovali u organizace na obranu práv spotřebitelů Facua. Pokutu řetězci kin udělil Baskický úřad pro ochranu spotřebitele (Kontsumobide). Vedení kin Yelmo Cinemas uvedlo, že pokuta ještě není konečná a že firma vždy jedná v souladu se zákony, píše deník The Guardian.

Madrid Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kina Yelmo uplatňují přísný zákaz donesených potravin ve svých kinosálech a informují o tom i na svých stránkách. Spotřebitelé ale namítali, že hlavním předmětem činnosti kin je promítání filmů, a ne prodej potravin, a tak podle nich kino kvůli jídlu nemůže odepřít vstup. Yelmo se podle nich nemůže chovat jako restaurace, protože je to kino.

Filmy o Barbie a Oppenheimerovi ovládly americká kina, část diváků zamířila na oba snímky v jeden den

Číst článek

Společnost Yelmo Cinemas provozuje 52 komplexů po celém Španělsku, včetně Andalusie, Katalánska, Kanárských ostrovů a Madridu.

„Je to druh monopolu, který vás nutí konzumovat ve stejném prostoru a platit za výrobek až dvacetkrát více,“ říká generální tajemník Facua Rubén Sánchez. Dodal, že Facua ze stejného důvodu podnikla úspěšné právní kroky proti jiným řetězcům kin v jiných částech Španělska.

Podle listu El País stížnostem organizace na ochranu spotřebitele čelí ze stejného důvodu asi 20 hudebních festivalů. Pokuta pro Yelmo je ale výrazně vyšší než jiné dosud udělené.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme