Kurosawa, Cimrmani i Muž se zaječíma ušima. Co nabídne program letošní ‚Filmovky‘?

Více než 170 filmů. Od Kurosawy po Kamińského, distribučních předpremiér i kousků z roku 1913, přes oblíbenou inscenaci Divadla Járy Cimrmana až po živé natáčení podcastu roku. Vybíráme z programu Letní filmové školy, která se letos v Uherském Hradišti koná od 6. do 12. srpna.

Uherské Hradiště (Aktualizováno: 15:59 5. 8. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uši mu otevřely oči. Touto větou uvádějí tvůrci Muže se zaječíma ušima, který v sobotu slavnostně zahájí šestidenní filmový maraton 47. Letní filmové školy.

Hlavní hrdina s tváří Miroslava Krobota jednoho dne získá nečekanou schopnost. Mimořádný sluch v podobě zaječích uší mu umožňuje slyšet nejen hlasy dalších lidí, ale především jejich myšlenky, což má své výhody i nevýhody.

V novince slovenského režiséra Martina Šulíka se ve vedlejších rolích objeví Oldřich Kaiser, Zuzana Kronerová, Alexandra Borbély nebo Táňa Pauhofová. Už 12. srpna Muž se zaječíma ušima vstoupí do kin v celé České republice.

Jan Nedbal ve filmu Zpráva | Zdroj: Bontonfilm

O zakončení v Kině Hvězda se ve středu večer postará Zpráva. Letošní slovenský kandidát na Oscara je adaptací knihy Co Dante neviděl. Popisuje příběh dvou vězňů koncentračního tábora v Osvětimi (Noel Czuczor, Peter Ondrejička), kteří se připravují na útěk, aby podali světu zprávu o zvěrstvech nacistického režimu. Více o filmu si můžete přečíst zde.

Mezi tím ale dojde ještě na distribuční předpremiéry animovaných filmů Myši patří do nebe a Barevný sen nebo dokumentu Manželství, který sleduje dva charismatické manžele ze dvou kontinentů, kteří s nezdolným optimismem čelí předsudkům i vzdálenosti mezi Aší a Karáčím.

Eliška Křenková a František Němec ve filmu Poslední den patriarchátu | Zdroj: Endorfilm

Českou premiéru bude mít na „Filmovce“ také nový kraťas Olma Omerzua Poslední den patriarchátu, který se v červenci představil v soutěži amerického festivalu Indy Shorts. Členové rozvětvené rodiny se v něm scházejí v nemocnici, aby se rozloučili s umírajícím patriarchou.

Uznávaný lékař (František Němec) ale všechny překvapí neobvyklým posledním přáním – chce vidět nahá prsa přítelkyně svého vnuka (Eliška Křenková). Počáteční rozpaky se v zápětí mění v absurdní debatu, zda přání umírajícího vyhovět, či ne.

„V letošním složitém roce byly výběr a dostupnost domácích a slovenských nových filmů komplikovanější než jindy, proto jsme rádi, že můžeme našim divákům představit to nejlepší z novinek, které budou v době festivalu čerstvě v kinech nebo se do nich budou v nejbližší době chystat,” říká programová ředitelka Iva Hejlíčková.

Kurosawa a jiní

Ze zahraničních kousků budou moct diváci vidět například dokumentární portrét o nekonvenčním přátelství Malířka a zloděj, který loni zvítězil v diváckém hlasování LFŠ uvádí.

I letos budou moct návštěvníci Letní filmové školy vybírat film, který Asociace českých filmových klubů uvede v lednu 2022 do kin. 

Filmovka v době covidu

Původně byl festival naplánovaný na konec července. Podle ředitelky Filmovky Radany Korené chtěli organizátoři posunutím termínu konání akce získat potřebný čas pro přípravu. K obdobnému kroku přistoupili v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru také loni.

I přesto, že byl program zúžený, měli návštěvníci loni možnost vidět 94 celovečerních snímků, v roce 2019 jich byl zhruba dvojnásobek. Program byl přístupný pouze pro akreditované návštěvníky, kterých bylo zhruba 5000.

V nabídce jsou podle programového ředitele Jana Jílka tři velmi různorodé snímky: norské válečné drama o velkém dětském útěku (Hranice odvahy), křehký film o dlouho skrývaném tajemství (Epilog lásky) a dánská venkovská tragikomedie (Persona non grata).

Sekce historie seznámí s tvorbu mistra japonské kinematografie Akiry Kurosawy„Natáčel celosvětově úspěšné filmy, přitom používal experimenty odvozené z avantgardy, západního i japonského klasického umění. Pestrou žánrovou tvorbu doprovázely napříč žánry průchozí témata spojená s existenciální krizí,“ říká dramaturg sekce Luboš Ptáček. 

Na Filmovce bude mimo jiných k vidění i Kurosawův pravdu relativizující Rašómon, gangsterka Opilý anděl, dobrodružný historický snímek Tři zločinci ve skryté pevnosti nebo jeho ikonických Sedm samurajů.

Lekce Svěráka a Kamińského

Významní hosté festivalu s sebou tradičně přinesou i své Lekce filmu. O svých bohatých filmografiích se rozpovídají herci Martin Huba a Zdeněk Svěrák, s nímž do Uherského Hradiště dorazí i Divadlo Járy Cimrmana, aby ve Slováckém divadle zahráli oblíbený Záskok.

90 let Jiřiny Bohdalové: začínala v němém filmu, odmítla donášet na Wericha a ocenil ji i prezident

Číst článek

Návštěvníci Filmovky se také budou moct z první ruky dozvědět o práci polského mistra střihu Jarosława Kamińského, který spolupracoval s Pawłem Pawlikowským nejen na jeho oscarové Idě, ale i na neméně úspěšné Studené válce, nebo chilského režiséra a fotografa Sergia Castra San Martína. Na svá studia na pražské FAMU přijede zavzpomínat také srbský filmař Goran Marković.

Původně se měla festivalu zúčastnit i Jiřina Bohdalová. Pořadatelé ale den před jeho zahájením na facebooku oznámili, že herečka z pracovních důvodů nakonec nedorazí. Plánové projekce jejích filmů ovšem proběhnou.

Vinohradská 12 naživo

Ani letos nebude na Letní filmové škole chybět program Českého rozhlasu. Ve Stanu ve Smetanových sadech se od pondělí do středy naživo představí známé kulturní pořady Českého rozhlasu.

„Pořad Sedmé nebe přivítá Moniku Načevu s Jáchymem Topolem. Společně zavzpomínají na období českého undergroundu a nebude chybět ani živá hudba. Dále budou na programu úspěšné pořady Radia Wave jako jsou Čelisti, Šeptem, Sádlo nebo Buchty. Milovníci audioknih jistě ocení poslech z radioknihy Niny Špitálníkové: Svědectví o životě v KLDR a diskuze s autorkou,“ láká na program rozhlasového stanu generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Po desáté večer festivaloví návštěvníci vyslechnou oblíbený vltavský pořad Četba s hvězdičkou a autorského čtení s Jáchymem Topolem. Rozhlasové noci budou patřit parties Radia Wave v klubu Mír. Pomyslnou třešničkou na programu bude koncert kapely Bert & Friends. 

Už podruhé budou mít návštěvníci festivalu příležitost zažít živé natáčení podcastu Vinohradská 12 s Lenkou Kabrhelovou. Jak dopadla loňská epizoda, si můžete připomenout zde.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme