Adept na nejvyšší počet Českých lvů. Část scén a dialogů filmu Bába z ledu vznikaly přímo na place

Herec Pavel Nový se otužování věnoval dlouhá léta. Zuzana Kronerová se ale do studené řeky začala pravidelně nořit teprve před natáčením filmu Bába z ledu. A právě tento snímek Bohdana Slámy může v sobotu večer na slavnostním udílení cen Český lev získat nejvyšší počet cen.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zuzana Kronerová a Pavel Nový v hlavních rolích filmu Bába z ledu

Zuzana Kronerová a Pavel Nový v hlavních rolích filmu Bába z ledu | Foto: Falcon

Bohdan Sláma je známý tím, že před kameru rád staví neherce. I v případě tohoto snímku poslal do vody lidi, kteří se na filmovém plátně objevují poprvé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý příspěvek

„Jsou to nádherní spontánní lidé, právě tím, že mají tuhle zálibu,“ říká Sláma. „Každý ponor do vody je svým způsobem překonání strachu. Vždycky tam jde člověk 'jakoby' poprvé, mají v sobě životní optimismus, který mě fascinuje a pozitivní vztah k životu,“ dodal Sláma.

Herec Václav Neužil už sice natočil tři desítky filmů, pod režijní taktovkou Bohdana Slámy ještě nehrál. Z dosavadní režisérovy tvorby má nejraději filmy Divoké včely a Štěstí.

Nezatvrzelý režisér

„Když jsem s ním poprvé spolupracoval jako herec, ocenil jsem, že Bohdan je schopný měnit scény na place, měnit scénáře nebo přímo dialogy. Ku prospěchu věci není zatvrzelý v tom, co se napsalo před půl rokem nebo měsícem a že to tak musí být. Je otevřený nápadům herce, což je výborné a nechává dlouho puštěnou kameru,“ popsal Neužil. Některé z těchto záběrů dokonce ve filmu zůstaly.

V sobotu večer vyhlásí Česká filmová a televizní akademie vítěze 25. ročníku cen Český lev.13 nominovaných filmů si můžete pustit online na webu DAFilms.cz

„V těch figurách jsme museli žít, byli jsme nuceni v tom žít, což na vás klade docela vysoké nároky, co se týče herecké koncentrace. Vy v tom prostě jste, nelze říct jen repliky a konec. On vás chce vidět, jak sedíte, jak vstanete a jak se chováte,“ sdělil Neužil.

Neužilovu filmovou matku hraje Zuzana Kronerová. Libí se jí, že i když se Slámovy postavy ocitají v někdy až zoufalých situacích, filmové scény dokážou diváka jak dojmout, tak pobavit.

Bába z ledu popírá mýty o stáří. V cynicky upřímném dramatu prožijete nový začátek i po šedesátce

Číst článek

„Mně se jeho scénáře velmi líbí a vyhovují mi, zvláště v tom, že se jedná o příběhy o obyčejných lidech a že postavy jsou poznačeny velkou pravdivostí. I když to někdy jsou až drsné vztahy,“ řekla Kronerová o scénářích režiséra Slámy.

Zuzana Kronerová spolupracuje s Bohdanem Slámou pravidelně. Hned jejich první spolupráce na filmu Divoké včely přinesla Kronerové před šestnácti lety Českého lva za Nejlepší herečku ve vedlejší roli, letos má nominaci za roli hlavní.

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme