Zákazníci stále častěji neplatí za odvedenou práci. Trpí tím hlavně malé firmy

Zákazníci stále častěji neplatí za odvedenou práci. Těžce to postihuje hlavně malé firmy, které se svých peněz domáhají stále obtížněji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

štětce, malování, malba, malíř, lakování, lakýrnictví

štětce, malování, malba, malíř, lakování, lakýrnictví | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Neplatit za odvedenou práci se poslední dobou stává téměř národním sportem. Živnostníci si stěžují, že situace je nejhorší za dobu, co mohli začít podnikat.

„Od vyjádření našich členů a i co takhle slyším i od jiných cechů řemeslných, tak je to nejhorší doba od revoluce. To, co se děje dnes, je už snad opravdu folklór, že se neplatí,“ potvrzuje sekretář Cechu malířů a lakýrníků Pavel Žatečka.

Malíři jsou ve specifické situaci. Odvedenou práci a materiál, který na ni koupili, si nemohou vzít zpět. Švadlena si třeba může ušité šaty nechat a prodat je, když zákazník nezaplatí. Ale v tomto případě to nejde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Jitky Hanžlové o problémech živnostníků s neplatiči na Radiožurnálu.mp3

„Když si představíte živnostníka, tak on pracuje opravdu hodně hodin, aby uživil rodinu, aby vydělal. Pracuje soboty neděle. Potom jedna zakázka, kterou mu nezaplatí, ho dokáže totálně položit. Pokud je to větší zakázka a je tam i materiál, který je dnes velmi vysoká část položky. On to zaplatit musí a dostává se do dluhového kolečka, kdy si půjčuje překlenovací úvěr,“ říká Pavel Žatečka.

Mnoho živnostníků se pak podle jeho slov dostává do téměř neřešitelné situace. A takových případů podle něj není málo.

Určitě musí existovat možnost, jak se svých peněz domoci. Žijeme přece v právním státě a každého napadne, že živnostník se má obrátit na soud, aby dosáhl spravedlnosti.

Drobní živnostníci se bouří. Velké firmy jim často neplatí

Číst článek

„Ta šance je velmi malá. Poctivý člověk nemá šanci proti advokátům,“ soudí Pavel Žatečka.

Nehledě na to, že ani případný rozsudek soudu živnostníkovi peníze nezaručí. Neplatič zaplacení oddaluje, nakonec třeba skončí v konkurzu a na věřitele se dostane jen část peněz. Proto profesní organizace radí poslední dobou svým členům, aby žádali zálohu nebo platbu předem.

Jitka Hanžlová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme