Zadlužená developerská firma Orco bojuje dál o záchranu

Snahy o záchranu zadlužené developerské firmy Orco pokračují. Vedení společnosti, kterou francouzský soud stále chrání před bankrotem, proto na dnešek svolalo do Lucemburku valnou hromadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Orco

Orco | Foto: Marián Vojtek

Na valné hromadě se mají sejít držitelé dluhopisů firmy a také takzvaných warrantů, tedy zjednodušeně řečeno nároků na nově vydávané akcie společnosti Orco. Vedení firmy jim chce nabídnout restrukturalizaci firmy. Chce snížit své zadlužení a zvýšit kapitál firmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Developerská firma ORCO chce vyměnit mnohamilionový dluh za nové akcie. Podaří se jí díky této operaci zabránit krachu? Hostem Rádia Česko byl analytik společnosti Atlantik Patrik Vyroubal.

"V případě, že by držitelé dluhopisů konvertovali svůj dluh do akcii, tím by si Orco navýšilo kapitál a zároveň umazalo část svého dluhu, který v současné době představuje zhruba 1,6 miliardy eur," řekl Rádiu Česko analytik společnosti Atlantik Patrik Vyroubal.

Vedení firmy Orco už v září představilo plán na restrukturalizaci dluhu. Chtělo přeměnit dluhopisy na nový dluh, ale tento plán tehdy přes akcionáře neprošel. Nyní čekají na novou nabídku. "V září držitelé dluhopisů nechtěli konvertovat svůj dluh do akcii, protože například dluhopisové fondy nemohou držet vůbec akcie. Takže v tomto pohledu bych byl k novému návrhu skeptický. Samozřejmě ale, kdyby se část dluhu konvertovala do akcii, tak by to Orku pomohlo," uvedl analytik.

Současně připomněl, že na dnešním setkání akcionářů v Lucemburku bude povinná účast minimálně 50 procent držitelů dluhopisů. "Tak bych čekal, že valná hromada nebude usnášeníschopná a bude se muset konat náhradní valná hromada, kde nebude povinná účast a tam by bylo potřeba dvoutřetinové většiny v případě držitelů dluhopisů a tříčtvrtinové v případě warrantů," řekl.

Při nákupu akcii Orka opatrnost, radí analytik

V souvislosti s nákupem akcii firmy Orco by byl analytik podle svých slov opatrný. Neustále tam podle něj existuje riziko likvidace společnosti a zároveň potenciál budoucího růstu může být omezen případným navýšením kapitálu, respektive konverzí dluhů do akcii.

"V tomto případě by to znamenalo výrazné zvýšení počtu akcii a tím pádem určité rozředění stávajících akcionářů," řekl Rádiu Česko analytik společnosti Atlantik Patrik Vyroubal.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme