Výrobce hodinek Swatch se poprvé propadl do ztráty, zrušil rekordních 2400 pracovních míst

Švýcarský výrobce hodinek Swatch Group se v prvním pololetí letošního roku poprvé propadl do ztráty kvůli pandemii nemoci covid-19. Firma kvůli ztrátě zrušila rekordních 2400 pracovních míst a uzavřela některé obchody, uvedla agentura Bloomberg.

Curych Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Swatch je největším výrobcem hodinek na světě.

Swatch je největším výrobcem hodinek na světě. | Zdroj: Reuters Connect

Čistá ztráta společnosti činila 308 milionů švýcarských franků (7,7 miliardy korun) po zisku 415 milionů CHF ve stejném období loni. Tržby se snížily o 46,1 procenta na 2,2 miliardy CHF. Společnost musela kvůli koronaviru uzavřít obchody po celém světě. Navíc čínští turisté, kteří patří mezi její nejdůležitější zákazníky, nemohli cestovat a nakupovat.

Swatch je největším výrobcem hodinek na světě. Firma je známá hlavně díky hodinkám stejného názvu, patří jí však i značky Longines, Tissot, Omega či Breguet.

V USA začíná výsledková sezona, analytici očekávají u firem největší propad zisku od globální krize

Číst článek

Generální ředitel Nick Hayek však uvedl, že čeká rychlé oživení po pandemii a v druhé polovině roku počítá s návratem k zisku. Pozitivní provozní výsledky podle něj firma zaznamenala již v červnu a zažila vysokou poptávku v zemích, které začaly opět otevírat své ekonomiky, včetně Číny. Politické nepokoje však téměř zastavily prodej v Hongkongu a v USA prodej stále klesá.

Společnost od prosince uzavřela kolem 260 obchodů a nyní jich má zhruba 1800. Přistoupila také ke svému zatím největšímu propouštění a snížila počet zaměstnanců o 6,5 procenta. Mezi propuštěnými byli převážně zaměstnanci obchodů.

Firma v úterý dodala, že urychlila plány na trvalé uzavření obchodů v Hongkongu a také obchodů, které prodávají její stejnojmenné barevné hodinky a hodinky značky Calvin Klein. Na rozdíl od strategie v předchozích krizích, jako v roce 2009, se Swatch rozhodl snížit počet zaměstnanců. Hayek uvedl, že propouštění je problém, protože když pak trh oživí, je obtížné nalézt kvalifikované zaměstnance, letošní rok je ale odlišný.

Swatch oznámil v říjnu ukončení 22 let starého kontraktu na prodej hodinek značky Calvin Klein a zavření některých obchodů souviselo s tímto rozhodnutím, dodal Hayek. Firma se také snaží omezit prodej svých stejnojmenných hodinek v kamenných obchodech a zvýšit prodej přes internet.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme