Spojené státy sníží cla na čínský dovoz. ‚Blížíme se velké dohodě,‘ napsal Trump

Spojené státy pozastaví plánované uvalení dalších cel na čínské zboží a sníží existující cla. Čína za to nakoupí americké zemědělské produkty. Státy spolu jednají o smlouvě, která by měla vyřešit obchodní válku. S odvoláním na nejmenované zdroje obeznámené s jednáním o očekávané obchodní smlouvě USA a Číny to napsala agentura Reuters. Ta zároveň uvedla, že cílem opatření je zmírnit obchodní válku mezi dvěma největšími ekonomikami světa.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching

Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching | Zdroj: Reuters, Reuters

Bílý dům nevydal k jednání oficiální prohlášení, což podle Reuters vyvolává spekulace o tom, zda s návrhy souhlasily obě zainteresované strany.

Getting VERY close to a BIG DEAL with China. They want it, and so do we!

15:35 – 12. 12. 2019

15536 105247

Spojené státy podle dvou nejmenovaných zdrojů pozastaví plánované uvalení cel na čínský dovoz za téměř 160 miliard dolarů ročně. Tato cla měla původně vejít v platnost 15. prosince. Zároveň Washington sníží existující cla na čínský dovoz až o 50 procent.

Peking by se podle zdrojů měl výměnou za americké ústupky zavázat, že koupí v příštím roce americké zemědělské produkty v hodnotě 50 miliard dolarů, což je dvojnásobek oproti roku 2017 před začátkem čínsko-americké obchodní války.

Tu spolu Spojené státy a Čína spolu vedou od loňského roku a vzájemně na sebe uvalují cla. Zároveň se snaží dosáhnout dohody, která by jejich obchodní spory vyřešila.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme